Prethodni članak
Sljedeći članak

Svjetski je dan kastracije pasa i mačaka

Tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića


Koliko često svjedočimo štencima i mačićima ostavljenim u kutijama pored skloništa, okrutno odbačenima u snijeg za najveće zime, zavezanima u vrećama i bačenim u rijeke? Napuštenim životinjama koje su prepuštene same sebi, gladne i bolesne, na hladoćama i vrućinama? I skloništa za životinje su prenapučena. A problem uglavnom nastaje zbog neodgovornih vlasnika koji ne kastriraju svoje pse i mačke, a potom ne žele brinuti o njihovom potomstvu.

Kako bi se ukazalo na ovaj veliki problem, još od 1995. godine, posljednjeg utorka u veljači, u više od 70 zemalja svijeta obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Taj dan ima za cilj proširiti i ojačati svijest javnosti o značaju kastracija kućnih ljubimaca kao mjeri koja omogućava izravnu kontrolu njihove reprodukcije i pozitivno utječe kako na zdravlje kastriranih životinja – ukoliko je kastracija indicirana – tako i na smanjenje broja novih štenaca i mačića koji svakodnevno pristižu u brojna skloništa za nezbrinute životinje.
Prijatelji životinja pozivaju sve da odvedu na kastraciju životinje o kojima skrbe.

“Prekomjerno neželjeno razmnožavanje pasa i mačaka glavni je uzrok napuštanja životinja, koje završavaju u prepunjenim skloništima ili pate ostavljene bolesne, gladne, žedne, otrovane, ugušene, utopljene, ranjene, pregažene… Sjetimo se da tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića, što stvara golem pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja.”

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook