Prethodni članak
Sljedeći članak

Spremni za vozočašće na Bistricu: Dok su se nekada uzgajali za rad na polju, danas su omiljeni ljubimci


Na projahavanju kroz stubički kraj sreli smo Rajnu i Rička, koji su predvečerje iskoristili za uživanje i šetnju u prirodi. Nekako je zadnjih godina sve manje neuobičajeno sresti na cesti konja, osobito ako vozite periferijom. Dok su nekada, pred pedesetak i više godine, bile obavezne domaće životinje, konji se sada ponovo vraćaju u staje. No, nekada su se uzgajali kao 'radna snaga' za rad u polju, a danas je to iz hobija.

Tako je to i kod vlasnika Rajne i Rička, Lidije Klanjčić iz Bedekovčine i Nikole Mirta iz Donje Stubice, koji su nam ispričali kako se na ovaj način druže dva puta tjedno, odnosno kada im obaveze i vremenski uvjeti dozvole. Oboje su vlasnici konja. Nikola ih ima nekoliko, a Lidija je Rajnu kupila tek nedavno. – Volim sve životinje, a konje posebno. Od ranog djetinjstva usadila mi se ljubav prema ovim divnim i plemenitim životinjama, još otkada sam odlazila na praznike djedu i baki u Slavoniju, gdje sam imala prilike svakodnevno družiti se s konjima. Imati vlastitog konja dugo je bio moj san, a onda smo prije par godina nabavili ponija, koji je miljenik mojih kćeri, a kobilu Rajnu nedavno – ispričala nam je Lidija.

Na ovakvim mini izletima kroz Zagorje uglavnom projašu tridesetak kilometara, a ovog puta, falila im je i treća članica ekipe, Ana Klanjčić iz Gornje Stubice, kao i četvrti član koji će im se uskoro pridružiti. - To je hobi koji nas ispunjava i čini posebno sretnima. Uživanje u prirodi, opuštanje, druženje s predivnim konjima i odmak od virtualnog svijeta u kojem danas mnogi žive – zaključila je Lidija. Ekipa se sprema i na vozočašće i blagoslov konja koji se već tradicionalno održava u Mariji Bistrici, ove godine bit će to 21. kolovoza.

Blagoslov konja i vozočašće na Mariju Bistricu svake se godine održava u nedjelju nakon blagdana Velike Gospe, pa će se tako kočije i jahači u našem najvećem Svetištu okupiti 21. kolovoza

 

 

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook