Prethodni članak
Sljedeći članak

Psi se više ne moraju cijepiti protiv bjesnoće svake godine

Skrbnici pasa u Hrvatskoj do sad su bili dužni cijepiti svoje pse protiv bjesnoće svakih 12 mjeseci, što im je stvaralo nepotrebne troškove, a pse nije dodatno štitilo


Psi se u Hrvatskoj više ne moraju cijepiti protiv bjesnoće svake godine, nego u skladu s uputama proizvođača cjepiva, a to je uglavnom svake do tri godine. Naime, iako cjepiva protiv bjesnoće djeluju dvije ili tri godine, sve do ove godine u Hrvatskoj je bila obveza cijepljenja pasa svake godine.

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je novu Naredbu o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. Među njima je i novo 'pravilo' o cijepljenju pasa protiv bjesnoće. Bjesnoće u Hrvatskoj više nema. Zahvaljujući kontinuiranoj oralnoj vakcinaciji lisica od 2011. godine te veterinarskoj vakcinaciji pasa, posljednji virus bjesnoće, odnosno zadnji pozitivan nalaz kod lisica zabilježen je 2014. Nakon šest godina struka je ocijenila da je epizootiološka situacija povoljna i zato od ove godine pse više ne treba cijepiti svakih 365 dana. No, ovo je nulta godina. U objavljenoj Naredbi jasno stoji kako se 2021. moraju cijepiti svi psi stariji od tri mjeseca. Veterinar pritom u knjižicu upisuje datum idućeg cijepljenja.

Udruga Prijatelji životinja je još prije četiri godine pokrenula peticija da cijepljenje pasa protiv bjesnoće bude obvezno u trajanju određenom uputama proizvođača cjepiva, a ne svakih godinu dana. Iz te Udruge poručuju da pozdravljaju dugoočekivanu novost koju donosi Ministarstvo poljoprivrede Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. Za razliku od dosadašnje obaveze cijepljenja protiv bjesnoće pasa starijih od tri mjeseca svake godine, sada je propisano da u putovnicu za kućne ljubimce i aplikaciju Lysacan mora biti upisan rok valjanosti cijepljenja u skladu s uputom proizvođača cjepiva. – Ovo je velika vijest za sve skrbnike pasa. Konačno imamo logičnu odredbu da je cijepljenje pasa protiv bjesnoće obvezno svake dvije, pa i tri godine, koliko većina cjepiva i osigurava imunost – kažu iz udruge Prijatelji životinja. Objašnjavaju da su skrbnici pasa u Hrvatskoj dosad bili dužni cijepiti svoje pse protiv bjesnoće svakih 12 mjeseci, što im je stvaralo nepotrebne troškove, a pse nije dodatno štitilo. Inače, cijepljenje protiv bjesnoće košta 150 kuna.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook