Prethodni članak
Sljedeći članak

Preslatki kućni ljubimac, majmunčić 'Mali-Mali', postao je maskota klanječkog kraja

Obitelj Knežević iz Cesarske Vesi udomila je neobičnog, za ovaj kraj nesvakidašnjeg ljubimca – malenog majmunčića koji je postao prava maskota Klanjca


U idiličnom zelenilu Cesarske Vesi iznad Klanjca živi obitelj Knežević čije je dvorište pravo životinjsko carstvo. Uz farmu purana koje obitelj uzgaja, o redu na dvorištu brine labrador, a zaštitni znak dvorišta posljednjih mjeseci postao je nesvakidašnji ljubimac u našem zagorskom podneblju – maleni majmunčić Mali-Mali.

Briga, ali velika ljubav

Zaigrani Mali-mali najmanja je vrsta majmuna, mamorset. Star je osam mjeseci, vrlo je zaigran i jako voli društvo. – Već smo si dugo željeli tak' nekaj, a nedavno nam se pružila prilika da jednog malog majmunčića udomimo. Isprva se trebao zvati Gizmo, no onda su moje dvije cure stalno vikale „Mali, mali, mali“... i tak' je onda ostal Mali-Mali – ispričala nam je Ozana Knežević-Ivić, vlasnica ovog neobičnog kućnog ljubimca, koji, kako kaže, traži vrijeme i pažnju, no nije se o njemu teže brinuti nego o bilo kojem drugom kućnom ljubimcu.

– Nije neka velika briga, ali je velika odgovornost. To vam je kao malo dijete od četiri mjeseca. Jede čokolino, kašice, drobljeno voće, baš je kao malo dijete. Nekakve posebne brige o njemu nema. Mora se paziti na temperaturu, ne smije na propuh i slično. Jedino je problem, moram se ujutro probuditi deset minuta ranije prije nek idem na posao da bi njemu pripremila jesti. Svako jutro mora dobiti frišku hranu. Ne smije mu tog dana ostati ništa za sutra i navečer ga treba očistiti, ali to nije niš' – treba obrisati kavez i promijeniti papir. Ima svoj kavez gdje boravi većinu vremena, a dok nije u kavezu, onda je na ljudima i na stolu – kaže Ozana o svojem ljubimcu koji je već dobro poznat u Klanjcu.

Najbolji prijatelj mu je pesek

Tako je Mali – Mali posjetio i klanječku osnovnu školu. – Starija kćer ide u prvi razred i počela se s njim hvaliti u školi. Nitko naravno nije vjerovao da dijete doma ima majmuna. I ajde, mama je bila na roditeljskom i dogovorila se s učiteljicom da će jedan dan pred kraj nastave dopeljati u boravak. I tak' je bilo – došli smo u boravak i učitelji su taman imali sjednicu. Onda ga je učiteljica Dajana iz dnevnog boravka otpeljala malo i u zbornicu na sjednicu. I po Klanjcu na kavu je išel, putuje, kamo mi, tamo i on – kaže naša sugovornica o svom kućnom ljubimcu koji je postao prava maskota ovog kraja.

Dobro se, kaže, priviknuo na zagorsko podneblje, a na zagorskom dvorištu je pronašao svoj dom. –  Nikam ne ide, proučava, najbolji prijatelj mu je pesek. S njim se jako voli. Beskrajno je razmažen. Mali-Mali će još narasti,  trenutno je na nekakvih 10 do 12 centimetara. Treba još samo dobiti krzno da postane malo deblji, ali ostati će tak' mali kao što je sada. Rekla sam da bi htjela i treće dijete – no, dobila sam ga u ovom kućnom ljubimcu – kaže Ozana kojoj, kao i cijeloj obitelji, ovaj neobični ljubimac pruža veliko veselje i puno sretnih trenutaka.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook