Prethodni članak
Sljedeći članak

Neodoljivo prugasto pojačanje u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zagrebačka obitelj zebri u Zoološkom vrtu u Zagrebu dobila je novog člana


Zagrebačka obitelj zebri u Zoološkom vrtu u Zagrebu dobila je novog člana. Budući da se u ovom osjetljivom razdoblju mladunče ne odvaja od majke, spol mu se još ne zna.

Svi su članovi obitelji iznimno brižni. Uz mamu Sabinu, tu su tata Gustav i sestra Cheeza. Sabina ima osam godina i u Zagreb je stigla iz Arnhema, a Gustav kojem je mjesto rođenja Plzen, broji čak dvadeset i tri godine.

Cheeza koja je prije dvije godine rođena u Zagrebu kao prvo mladunče prugastog nizozemsko-češkog para, potvrdila je da se tu razvila dobra kemija, a novo mladunče znači da u nastambi zebri nije nestalo ljubavi i strasti. - Ispred nastambe zebri jučer smo svjedočili veličanstvenom prizoru. Ženka je bez većih poteškoća na svijet donijela zdravo mladunče. Ono se ubrzo osovilo na noge i popilo kolostrum. S divljenjem smo gledali i njegove prve korake koji su se iz nesigurnih i nestabilnih svakim prijeđenim metrom pretvarali u sve elegantniji hod. Već nakon nekoliko sati mladunče gotovo da je trčaralo - kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Dodao je kako ženka grantove nizinske zebre u Vrtu gravidnošću prati ritam kakav postoji i u prirodi – nizinama jugoistočne Afrike. Naime, zebra najčešće svake dvije godine na svijet donosi jedno mlado. Ono tada ima tridesetak kilograma, a odrasla zebra može biti deset puta teža.

Malenu zebru sada krase smeđe pruge koje će s vremenom potamnjeti i postati crne. Raspored i izgled pruga jedinstven je za svaku zebru – poput otiska prsta kod čovjeka.Zebre su sisavci iz porodice konja. Žive u obiteljskim skupinama, a otac obitelji svoju skupinu hrabro brani od drugih mužjaka.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook