Prethodni članak
Sljedeći članak

Briga o kućnim ljubimcima u vrijeme koronavirusa

Evo o čemu sve trebamo voditi računa u ovo vrijeme koronavirusa, kada su kućni ljubimci u pitanju i kako im boravak unutar četiri zida učiniti ljepšim i ugodnijim


Izolacija na koju smo primorani ne pada teško samo nama, već i našim kućnim ljubimcima koji su vjerojatno navikli izlaziti u duge šetnje, a jednako kao što mi učestalo peremo ruke, potrebno je voditi računa i o njihovoj higijeni. Sigurno imate hrpu nerazjašnjenih pitanja koja vam se motaju po glavi. Evo o čemu sve trebamo voditi računa u ovo vrijeme koronavirusa, kada su kućni ljubimci u pitanju i kako im boravak unutar četiri zida učiniti ljepšim i ugodnijim. Mnoga pitanja trenutno muče vlasnike kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa, koji svakodneno zahtjevaju odlazak u šetnju te je samim time potrebno detaljnije povesti računa o njihovoj higijeni, kako prenosi portal N1.

Imajte na umu da svakim izlaskom iz kuće riskirate zarazu virusom. Svedite šetnju na minimum. Najbolje poznajete svog psa, stoga najbolje znate koliko mu je vremena u šetnji potrebno da izvrši nuždu.Ako je psu dovoljno desetak minuta u šetnji, odmah nakon što obavi nuždu, uputite se doma. Nema potrebe zadržavati se pretjerano na ulici, a kamoli bacati psu lopticu ili odlaziti u park za pse gdje će vjerojatno biti još ljudi s psima. Ako baš želite psu i sebi priuštiti dužu šetnju, odvezite se autom u prirodu, gdje znate da neće biti puno ljudi. Predlaže se da šetnje postepeno smanjujete i psa privikavate na činjenicu da će šetnje odsada trajati kraće no inače. Prije izlaska iz kuće važno je napomenuti kako bi vlasnici obavezno trebali staviti masku za lice, kao i jednokratne rukavice. Nemojte se sramiti šetati ovako opremljeni. Najvažnije je da ste sigurni. Također izbjegavajte ljude, a prolaznicima nemojte dozvoljavati da psa dragaju.

Dakle, šetnja bi trebala biti kratka i efikasna, a po povratku kući, prije ulaska u stan, obavezno psu očistite šape i njušku. "Pseće šapice trebalo bi oprati nakon svake šetnje, a kad šetate pse, nemojte se družiti s drugima", poručio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš tijekom nedavnog gostovanja na N1 televiziji. Dokazano je kako se virus na asfaltu može zadržavati i do devet dana, što bi značilo da pas na šapama može unijeti virus u vaš dom, a to ne želite. Prije ulaska u stan, na ulaznim vratima, temeljito psu očistite šape i njušku spužvicom ili krpom te mješavinom tople vode i sapuna za ruke. Nipošto nemojte koristiti dezinfekcijske gelove koji u sebi sadrže alkohol ili bilo koja agresivna sredstva koja bi psu mogla nagristi kožu. Bez obzira što ste nakon svake šetnje svojim ljubimcima oprali šape i njušku, to ne znači da biste trebali riskirati time što ih puštate da hodaju po krevetu i kauču gdje vi i vaši ukućani naslanjate glavu. Uvijek postoji vjerojatnost da psu niste temeljito oprali šape i njušku i da će on virus proširiti po stanu. Zato je puno odgovornije ponašanje da psa, barem dok ne prođe opasnost od koronavirusa, naučite da leži na svom mjestu, bio to jastuk ili košara za spavanje.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook