Prethodni članak
Sljedeći članak

Međunarodni je dan zlatnih retrivera

Znate li kako je ova pasmina dobila ime?


Danas se diljem svijeta slavi Međunarodni dan zlatnih retrivera. Taj dan je proglašen prije devet godina, kad je Amerikanka Kristen (inače vlasnica baš retrivera) utvrdila da nema dana kad se obilježava baš ta pasmina. Naravno da je to odlučila promijeniti, pa se od te godine baš današnji dan slavi kao njihov. Svi vlasnici pasa znaju kakva su to divna bića, neovisno o pasmini, jesu li čistokrvni, ili pak ‘obični’ mješanci. No, zlatni su retriveri među najpopularnijim pasminama, zbog svoje ljepote, dobroćudnog izgleda i svoje divne naravi.
Zlatni retriveri stara su pasmina i potječu iz 19.stoljeća. Za njihov nastanak zaslužan je Lord Tweedmouth koji je 1865. pario žutog labrador retrivera kovrčave dlake s danas izumrlim tweed water španijelom. Kasnije je križao dodatne pasmine i stvorio zlatnog retrivera koji je službeno ušao u knjige 1903. godine.
Nakon upisa u knjigu nastaje udruženje koje vodi knjigu uzgoja te pasmine, a i pasmina postaje sve popularnija. Počela se širiti po Engleskoj, Americi, a u 90-im godinama 20. stoljeća stigla je u skoro cijelu Europu. Danas se zlatni retriver uz labradore smatra najomiljenijom pasminom, ali i među najbrojnijima je. Posebno su česti u zemljama Skandinavije.


Zlatni retriver prvobitno je uzgojen za lov. Koristilo ga se za donošenje ubijenih ptica odakle im dolazi i ime – retrive = vratiti, donijeti natrag. U prosjeku su ovi psi aktivni, snažni, mirni i dobroćudnog karaktera. Poznati su po svojoj poslušnosti i inteligentnom ponašanju. Mužjaci su u prosjeku visine do 61 centimetar, a ženke do 56 centimetara. Težina im je u prosjeku od 25-34 kilograma. Njuška im je snažna, široka i duboka, a nos crn koji je moguće da posvjetli u zimskom razdoblju. Oči su im tamnosmeđe, srednje veličine. Boje na ovim psima su dakako, zlatna ili krem boja, dok su neke pasmine malo tamnije. Dlaka im je ravna i valovita s vodootopornom poddlakom.


Zlatni retriveri poznati su po svom dobrom ponašanju, inteligenciji i šarmu. Ovo su mirni psi koji su vrlo strpljivi pa ih je lako dresirati. Vole djecu, druge ljude, ali i druge pse pa se ne mogu kvalificirati kao dobri čuvari. Dakako, reagiranje na drugog psa ili osobu ovisiti će o vašem reagiranju, a vlasnika će voljno zaštititi. Neće reagirati agresivno, ali će vam dati do znanja da je nešto nepoznato u blizini. Privrženi su svom gospodaru ali i čitavoj obitelji. Odani su i samouvjereni što ih također čini najomiljenijom pasminom za obitelji.
Dresura kod ovih pasa ne bi trebala predstavljati nikakav problem. Ovi psi vole zadovoljiti uvjetima vlasnika, a ujedno su i vrlo strpljivi da nauče sve što im želite pokazati. Opće naredbe kao što su ‘sjedi, lezi, da i ne’ naučit ćete ih brzo i vrlo lako. Ove pse možete dresirati da postanu i psi za pokazivanje i natjecanja jer će uživati u igri s vama dok ih vi učite razne trikove.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook