Prethodni članak
Sljedeći članak

Znate li razliku: Što je ajvar, što pinđur, a što malidžano?

Malo manje poznata kod nas je zakuska, rumunjska jesenska delikatesa u teglici...


Dok ljudi u jugoistočnoj Europi i dalje raspravljaju čiji je ajvar "pravi", stranci i ne znaju po čemu se točno razlikuje od pinđura ili, primjerice, ljutenice. A kad se u igru uključe i zakuska, ćopulu, malidžano…

Zato je TasteAtlas predstavio grafiku na kojoj su se našli tradicionalni namazi od povrća koji se spremaju u zemljama Balkana – s istaknutim sastojcima za pripremu kako bi se jasno uočile razlike.

Za početak, ajvar se pravi samo od pečene crvene paprike, piše Nova.rs.

U ljutenicu, osim paprike, idu rajčica, ljuta papričica i češnjak. Pinđur je “slatka” verzija ljutenice i pravi se od pečene paprike, rajčice i češnjaka.

Malo manje poznata kod nas je zakuska, rumunjska jesenska delikatesa u teglici, od pečenog plavog patlidžana, pečene paprike, češnjaka i kuhane rajčice.

Ćopulu je varijacija na temu, s obzirom na to da u njega ide pečeni plavi patlidžan, pečena crvena paprika, pečena rajčica i češnjak.

Malidžano je jedini u kojem ne prevladava crvena boja paprike. Karakterističan je za Sjevernu Makedoniju i u njemu se miksaju pečeni plavi patlidžan, pečena zelena paprika, češnjak i senf.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook