Prethodni članak
Sljedeći članak

Svjetski je dan pizze: Evo recepta za tijesto s kojim je teško pogriješiti


Najpopularnija brza hrana na svijetu pizza 9. veljače slavi svoj dan.

Pizza kakvu danas poznajemo nastala je u Napulju krajem 18. stoljeća. U to je vrijeme stanovništvo Napulja vrtoglavo raslo i bilo je puno siromašnih radnika kojima je trebala brza i jeftina hrana, a pizze su zadovoljile tu potrebu i često bi se jele za doručak.

Najjednostavnije su pizze bile nadjevene samo češnjakom, mašću i soli, a neke druge su sadržavale i rajčice, sir ili inćune. No jedno im je bilo zajedničko, a to je bila niska cijena, koja ih je na kraju učinila toliko popularnima.

Evo i recepta za tijesto za pizzu, s kojim ne možete pogriješiti:

500 g brašna stavi u jednu posudu. Možeš pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko, a ostalo oštro brašno. Navedene količine bit će dostatne za dva "kućna" protvana.

Potom po redu dodaj: 2 žličice soli, 1 žličicu šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakiranja od 7 grama). Kada završiš sa suhim sastojcima, dodaj mokre: 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinova ulja.

Pomiješaj sve sastojke u posudi dok ne dobiješ formu tijesta, a potom ga nastavi mijesiti na glatkoj površini. Glatku površinu na kojoj mijesiš tijesto obavezno pospi oštrim brašnom te također cijelo vrijeme ruke 'čisti' oštrim brašnom.
Kada zamijesiš tijesto, vrati ga u posudu, pokrij čistom krpom i ostavi da odmara na toplome oko sat, sat i pol. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslaži željene sastojke za nadjev te ispeci, piše Gastro24 sata. 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook