Prethodni članak
Sljedeći članak

NAKON BLAGDANA: Vrijeme je za detoksikaciju organizma. Ove namirnice su najbolje za to

Niz je namirnica koje nam mogu pomoći očistiti organizam


Nakon svinjetine, sarme, kolača, alkohola, vraćamo se u ‘normalu’. Vrijeme je za detoksikaciju organizma. Niz je namirnica koje nam mogu pomoći očistiti organizam. Spomenimo samo neke.

Avokado, rajčica i špinat, cikla, mrkva, šparoge
Avokado je bogat glutationom. Ovaj antioksidans prisutan je u tijelu, a funkcija mu je zaštititi stanice od oksidacije i očistiti naše tijelo od teških metala. Poput rajčice i špinata, potiče proizvodnju jetrenih i probavnih enzima. Cikla i mrkva također su bogati glutationom. Ovim namirnicama bogatim flavonoidima i beta-karotenom pomažemo jetri da se regenerira i obavi svoju pročišćavajuću ulogu. Zahvaljujući svojoj diuretskoj funkciji pomažu u procesu čišćenja aktiviranjem funkcija jetre i bubrega koji eliminiraju toksine.


Povrće i voće
Zeleno povrće izuzetno je bogato klorofilom. Ovaj asimilativni pigment može apsorbirati toksine i pročišćavati krv od teških metala. Konzumiranje brokule i cvjetače povećava proizvodnju enzima glukozinolata u tijelu, pomažući eliminiranju kancerogenih tvari i drugih toksina. Jabuke, bogate pektinom, olakšavaju proces čišćenja jetre. Jabučni sok također se preporučuje za detoksikaciju jetre.

Biljni čajevi, agrumi
Korijen maslačka pomaže jetri da razgradi masti. Zelenim čajem opskrbljujemo organizmu opskrbu antioksidansa poput katehina, važnog spoja za rad jetre. Čaj od ružmarina omogućava poticanje proizvodnje žuči što pomaže u probavi i reducira probleme s jetrom. Agrumi, grejpfrut i limun, su još jedan izvor glutationa bogati vitaminom C i antioksidansima. Potiču proizvodnju enzima za detoksikaciju jetre i žuči i poboljšavaju proces čišćenja jetre.


Kurkuma i češnjak, orašasti plodovi
Kurkuma je korijen iz Indije koji ima mnoga ljekovita svojstva. Sudjeluje u detoksikaciji jetre potičući proizvodnju žuči i oslobađajući jetrene kanale. Također djeluje na otkrivanje alergija na određenu hranu. Češnjak ima zaštitnu ulogu u detoksikaciji jetre, a sadrži velike količine prirodnih sastojaka poput alicina i selena koji pomažu u čišćenju jetre. Orašasti plodovi su dobar izvor glutationa, omega-3 masnih kiselina koje pomažu jetri da izbaci amonijak, supstancu odgovornu za određene bolesti. Također potiču oksigenizaciju organizma, piše Agroklub. Eto, savjeti su tu, prionite.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook