Prethodni članak
Sljedeći članak

Maca knjižničarka prava je atrakcija: Otvara izložbe, druži se s korisnicima i mazi s djecom

Simpatična mačka udomaćila se u Gradskoj knjižnici K. Š. Gjalski u Zaboku


Maca knjižničarka posljednjih je mjeseci prava atrakcija u Gradskoj knjižnici Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku. Svi Zabočani koji često navraćaju u knjižnicu, ali i oni koji navrate rjeđe, već su imali prilike upoznati šestogodišnju mačku Suzanu, odnosno Sofiju.

Knjižničarka Jana Borovčak, ujedno i Suzanina vlasnica, otkrila nam je na samom početku zbog čega ova simpatična maca knjižničarka ima dva imena. – Suzanu smo, naime, moja obitelj i ja udomili, kada nam ju je netko bacio u dvorište. Bila je tako malena da smo se pitali hoće li uopće preživjeti, a danas ona živi punim plućima. Ime Suzana dali smo joj jer uvijek ima prehlađene, suzne oči. Dok joj je ime Sofija dala jedna korisnica knjižnice, koja nikako nije mogla zapamtiti da se zove Suzana. Zapravo smo to prihvatile, obzirom da smo kolegice i ja shvatile da Suzana ima alter ego – ispričala nam je Jana Borovčak.

Kaže kako Suzana u svom privatnom životu van knjižnice ne voli djecu, ne voli maženja ni pažnju. U knjižnici pak sasvim drugačija priča. – Nakon što je za svoje omiljeno lutanje odabrala knjižnicu, ovdje je omiljena. Prisutna je dok otvaramo izložbe, slažemo knjige, u brojnim događanjima i aktivnostima koja pripremao za djecu i mlade. Ona prati sve što se događa, rado se mazi s korisnicima i svi je vole. Svi koji dođu uvijek prvo pitaju gdje je Suzana – kaže Jana. Ova je mačka očito vrlo ozbiljno shvatila svoj 'posao' obzirom da je u knjižnici jako često. Čak i kad vlasnica Jana ode kući nakon smjene, Suzana ostaje; doma ide tek navečer kad se knjižnica zatvara. – Svakom korisniku njegov kutak, pa tako i njoj. Posebna je i druželjubiva, dodatno uveseljava naš prostor – zaključuju u knjižnici. A kad nema aktivnosti ili događanja u kojima bi mogla sudjelovati, onda se jednostavno odmara u nekom od svojih toplih kutaka knjižnice.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook