Prethodni članak
Sljedeći članak

KAKO UBLAŽITI ALERGIJU? Nekada piće bogova za besmrtnost, a danas nam stvara zdravstvene probleme


Alergije na ambroziju iz godine u godinu su sve češće i kod osoba koje prethodno nisu imale na nju alergijske reakcije.

Stoga ne čudi ako ste kod sebe ovih dana uočili simptome poput kihanja, curenja nosa i svrbeža očiju, obzirom da je upravo sada vrhunac njezine cvatnje.

Ove godine, ambrozija je počela cvasti nešto kasnije nego inače. Ambrozija je korovna, vrlo invazivna, uvezena biljka. Proizvodi pelud u velikim količinama (8 milijuna peludnih zrnaca tijekom 5 sati), koji je ujedno i jedan od najjačih prirodnih alergena. Obzirom na sve veće zapuštene zelene površine koje se ne održavaju, rasprostranjenost korova, pa tako i ambrozije je sve veća.

Inače, ambrozija se u grčkoj mitologiji spominje katkad kao piće, a ponekad i kao hrana bogova koja donosi besmrtnost onome tko je konzumira. Ambrozija je vrlo usko povezana i s nektarom, koji Homer opisuje kao hranu bogova, a ambrozija je u njegovim epovima opisana kao piće bogova. I ambrozija i nektar opisani su kao mirisne supstancije, koje protagonisti u Odiseji koriste kao parfeme, a Homer govori i o odjeći od ambrozije, pa čak i o ambrozijskim sandalama bogova. 

Danas ambroziju najčešće susrećemo (iako najradije ne bismo) kao korov u kukuruzu, soji, suncokretu, šećernoj repi i povrtnicama. Može dosegnuti visinu i do 150 cm, stabljika je četverokutna, razgranata i obrasla dlačicama. Dugi listovi, 4 do 10 cm, jajolikog su oblika, dlakavi te višestruko perasto razdijeljeni.

Smatra se da je oko 10 posto stanovništva alergično na njezin prah. Neki od simptoma koji se javljaju jest svrbež očiju i vodene oči, grebanje u grlu, curenje iz nosa, kašalj ili piskanje u grudima, pritisak sinusa, otečena, plavičasta koža ispod očiju, smanjen osjećaj mirisa ili ukusa te loš san i umor.

Osim korištenja raznih lijekova i preparata, kako biste ublažili simptome alergije, izbjegavajte izlazak iz kuće ukoliko je vjetrovito. Ako puno vremena provodite u prirodi, važno je da se navečer istuširate i operete kosu, kao i da tijekom dana često perete ruke.

Jedan od savjeta je i da ne sušite odjeću vani, jer se čestice peluda ambrozije vrlo lako mogu na njoj skupiti. Potrebno je i često mijenjati jastučnice i posteljinu te se obavezno presvlačiti nakon ulaska u kuću.

Na osnovi nekog iskustva, za ublažavanje simptoma preporuča se terapija biljem, odnosno čajem od koprive, kamilice, bazge, sljeza, imele ili nevena, šipka i hibiskusa, jer te biljke potiču obrambene snage organizma i čiste tijelo znojenjem, djeluju protuupalno i protualergijski te obogaćuju naš organizam C vitaminom i flavonoidima.

Također, čaj i kapi na bazi nevena, imele, koprive, maslačka, kamilice i breze čiste krv od alergena, smanjuju i umiruju histaminsku reakciju koja dovodi do alergije, te podižu imunitet, a dobro ih je koristiti tako da se u litru čaja doda od 50 do 150 kapljica biljne tinkture te popije tijekom dana. Protiv svrbeža i osipa te crvenila na koži pomoći će čestoslavica i maćuhica, a za kupku  su najbolje ljekovite biljke hrastova kora, neven, kamilica, maćuhica.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook