Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova skladateljska strujanja


Koncertom novih popevki sinoć je završio ovogodišnji, 57. Festival kajkavskih popevki, a praktično i Tjedan kajkavske kulture u Krapini. Prije nekoliko dana najavljeni dolazak predsjednika Republike, Zorana Milanovića, nije se ostvario, jer je pratio međunarodnu vaterpolo utakmicu u Splitu, ali nam je zato Kvartet Gubec u kišovitu Krapinu popevkom „Za pajdaše“ donio dašak Mediterana.

Kao što nas je Zdenka Kovačićek s Juricom Hotkom i dvojicom vrsnih trubača iz Zagorja odvela u Mexico. Uopće, na ovogodišnjem festivalu osjetila su se nova skladateljska strujanja, a čulo se i pjevanje nekoliko  novih izvođača. Više ne pjevaju samo glumci, nego i sportaši, kao, primjerice, bivši odbojkaš i magistar ekonomije Matej Mudrovčić, sugerirajući autorskom pjesmom „Posluhni si savet“.

Nije samo on bio ovogodišnji debitant, nego i glumica „Komedije“ Jasna Bilušić. Oduševila je interpretacijom  Šabanove pjesme „Vrni se, sinek“, kao što je i čakavka Martina Majerle pjevajući „Ljubek moj“ skladateljske zvijezde MIK-a Aleksandra Valenčića. A kad je o ljubekima riječ, Gordana Ivanjek Tušek svojem je ljubeku Žarku čestitala jučerašnji rođendan njegovom popevkom „Ljubaf nema kraj“. Hajde da joj povjerujemo!?

Najneugodnije su se osjećale članice Ženske vokalne skupine „Ive“ iz Ivanić Grada. Zbor KUD-a Ilirci na otvorenju večeri trebao je (i pjevao je)  Popevku za Krapinu Tonija Eterovića i Krapinčanke Marije Hlebec, a netko iz HRT-a na pozornicu je poslao ivanićgradske gospođe, koje su ostale u čudu, nijemo stojeći dok su „Ilirci“ pjevali. Kako bi Višnja Korbar pjevala „šala bila, šala bu“. No, Gupci, Adam Končić, humska klapa „Kmeti“ i bednjanski „Kavaliri“ uvijek mogu računati na naklonost krapinske publike. 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook