Prethodni članak
Sljedeći članak

Dobra vijest za kavopije: Pomaže smanjiti rizik od jedne teške bolesti


Najnovije istraživanje ističe još jednu zdravstvenu korist kave, ukazujući na vezu između njezine konzumacije i smanjenog rizika od razvoja Parkinsonove bolesti.

Analizirajući podatke 184.024 osobe tijekom u prosjeku 13 godina, međunarodni tim znanstvenika otkrio je da su oni koji su pili kavu imali manju učestalost Parkinsonove bolesti u usporedbi s onima koji ne piju kavu, prenosi Zimo.#mce_temp_url#
Daljnja analiza uzoraka krvi stotina pacijenata s Parkinsonovom bolešću otkrila je obrnuti odnos između rizika od Parkinsonove bolesti i razina metabolita kofeina poput paraksantina i teofilina.

Utvrđeno je da 25 posto najvećih kavopija ima 40 posto manju vjerojatnost da će razviti Parkinsonovu bolest od onih koji ne piju kavu. Smanjenje rizika variralo je od 5 do 63 posto u različitim zemljama.

Utjecaj kofeina na protok dopamina u mozgu mogao bi objasniti te zaštitne učinke. Parkinsonova bolest obilježena je smanjenom razinom dopamina zbog gubitka živčanih stanica u području mozga substantia nigra.

Kava je psihoaktivni napitak koji se najčešće konzumira na svijetu. Razotkrivanje biološkog djelovanja kofeina na Parkinsonovu bolest ne samo da ima važne implikacije za javno zdravlje, već također poboljšava naše razumijevanje etiologije Parkinsonove bolesti i potiče potencijalne strategije prevencije, naglašavaju na kraju autori nove studije.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook