Prethodni članak
Sljedeći članak

[DANAS JE NJIHOV DAN] Jesu li sve današnje slavljenice ''pčelice''?!


Budući da je kratko i milozvučno, ime Maja je bezvremeno i uvijek moderno, a ovdje navodimo mogućna značenja:

Popularno tumačenje da je ime Maja vodi porijeklo od drevne božice u grčkoj mitologiji. (grčki Μαῖα, Μαίας oder Μαίη). Bila je najstarija, najsramežljivija i najljepša od sedam kćeri Atlasa i Plejone. Zeus se zaljubio u nju i ona mu rodi sina Hermesa , boga glasnika.

U rimskoj mitologiji Maja je smatrana kao božica plodnosti i proljeća, a time mjeseca svibnja tj maja. Otuda ovaj mjesec i nosi naziv.

Neki etimolozima vjeruju da Maia je izvedena iz indoeuropskog korijena „meg“ što  znači „velik”, a drugi nagađaju da dolazi iz korijena „ma“ što znači „majka dobra majka.”

Na hebrejskom, Maja dolazi iz „ma'ayan”, koja u prijevodu znači „izvor”, „potok“.

Naziv se u staroperzijskom prevodi na " velikodušan“ .

U Hindu mitologiji, Maja je božica iluzije i nestvarnoga te samo ime  znači ” iluzija“. Kraljica Maja (Maya)  ili drugačiji naziv je Velika Maja, je i  ime majke Buddhe. Njezino ime znači nešto poput "čaranja" ili "iluzije", koja je povezana s njezinom izvanrednom ljepotom.

Po nekim tumačenjima se Maja navodi i kao jedno od mnogobrojnih nadimaka za Mariju.

No mnogima vezano za ime Maja ipak na pamet pada vjerojatno crtić „Pčelica Maja“, i u tom kontekstu ime asocira na pametnicu, jer pčelica Maja važi kao izrazito pametna, dosjetljiva, pomalo drska ali jako simpatična. Na našem govornom području postoji veći izreka „pametna kao pčelica Maja“

Imendan danas slave i Marija i Marijana.

Sretan imendan. 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook