Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO I FOTO] VJEŽBA NESREĆE: Eksplodirala svlačionica na stadionu u Kumrovcu, 50 ozlijeđenih


Za vrijeme jednog sportskog natjecanja, na stadionu u Razvoru dogodila se eksplozija svlačionice. Ozlijeđeno je 50 osoba. Bila je to, srećom, samo tema vježbe velike nesreće, koju je organizirao Zavod za hitnu medicinu KZŽ danas u Kumrovcu.

Krešimir Božić, ravnatelj Zavoda, istaknuo je da je 5. vježba u organizaciji Zavoda, koja je okupila ukupno 230 sudionika. - Osim organizatora, Zavoda, imamo i pripadnike policije, temeljne i interventne, vatrogasce iz JVP i DVD – a Kumrovec, Centar 112, Crveni križ, OB Zabok, Dom zdravlja KZŽ. Statisti su učenici SŠ Pregrada, smjer za medicinske sestre i tehničare – rekao je Božić.


-Željeli smo pokazati spremnost, svaka služba sama za sebe te sve službe u međusobnoj interakciji, a javnosti pokazati koliko smo spremni u datoj situaciji – rekao je Božić.

Marijan Lovrenčić, zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ, rekao je da su vatrogasci u ovoj vježbi sudjelovali u scenariju gašenja požara, osiguranja mjesta događanja te izvlačenju unesrećenih, koji po tom idu na mjesto predviđeno za tijažu.

- Sudjelovali su djelatnici ZJVP i pripadnici DVD – a Kumrovec, tri vozila i 12 vatrogasaca. Dobro smo se uklopili u taj segmen, uvježbavali smo kooridnaciju s drugim službama s kojima toliko često ne radimo vježbe – rekao je Lovrenčić.


Župan Željko Kolar zadovoljan je onime što su žurne službe pokazale. - Vidi se motiviranost i angažiranost sudionika, vidi se da je tu jedno veliko znanje koje posjeduju hitne službe. Pojedinačno, kad službe izlaze na intervencije, svi su sjajni, a na nama je da ih uigramo toliko da kada imamo velike nesreće, da oni sinhronizirano rade savršeno. Ovo je samo u ovoj godini već treća velika masovna vježba većih nesreća koje bi se eventualno mogle dogoditi. Drago mi je da su naše službe sjajno opremljene, mi veliki novac uažemo u opremanje i to je naša obaveza, jer mi kroz opremu moramo pratiti njihovo znanje, educiranost, motiviranost i angažiranost – istaknuo je župan i dao odličnu ocjenu vježbi.

- To je poruka našim sugrađanima, ako se dogodi masovna nesreća, mogu biti sigurni da su u najboljim mogućim rukama – zaključio je župan.

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt istaknuo je da je vježba pokazala da su sve žurne službe, županijske i općinske, spremne za ovakve situacije.

Iva Kolarec, nastavnica u SŠ Pregrada, istaknula je da je ovo iskustvo za 50 učenika koji su sudjelovali u ulozi ozlijeđenih, mnogo značilo. – Na ovaj način dobili su dojam koliko je važna uloga medicinske sestre svaki dan i u stvarnom životu te što znači pomoći i spasiti život – rekla je Kolarec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook