Prethodni članak
Sljedeći članak

„S malim sredstvima Općina Kumrovec daje sve od sebe kako bi mještanima omogućila kvalitetniji život“

Povodom Dana Općine Kumrovec koja ove godine slavi svoj 25. rođendan razgovarali smo s načelnikom Robertom Šplajtom koji se osvrnuo na provedene projekte u zadnjih 12 mjeseci, a osvrnuo se i na brojne buduće planove


ZL: Što je obilježilo ovu godinu u Vašoj općini? Koji su projekti ostvareni u proteklih godinu dana?

Šplajt: U proteklih 12 mjeseci Općina Kumrovec dala je sve od sebe kako bi mještanima omogućila kvalitetniji život. S nevelikim raspoloživim sredstvima napravilo se jako puno. Pored redovnog održavanja prometne infrastrukture nastavilo se sa sanacijom klizišta. Ove godine na red je došlo klizište u naselju Dugnjevec, dok je u suradnji s Hrvatskim vodama sanirano i klizište u Ravnom Brezju. Ukupna vrijednost ovih dviju investicija iznosila je oko milijun kuna, a radovi će biti dovršeni u 4. mjesecu sljedeće godine . Proširili smo i kumrovečko groblje za deset novih obiteljskih grobnica. Ulagalo se i u javnu rasvjetu, za tu svrhu Općina je od Ministarstva graditeljstva dobila 100.000 kuna, a rekonstruirao se dio rasvjete u Zelenjaku. Nakon nevremena i tuče početkom lipnja u Općini Kumrovec je proglašena elementarna nepogoda. Općina je evidentirala štetu na terenu koja iznosi 11 milijuna kuna, od čega najviše na poljoprivrednim usjevima i na infrastrukturi. Poslije nevremena ostalo je puno raznesenih bankina i uništenih cesta, a Općina ih je sanirala u skladu s mogućnostima. Općina Kumrovec brine i za svoje mlade mještane, za svako novorođeno dijete, studentima i srednjoškolcima su dodijeljene stipendije. Tijekom proljetnih mjeseci Općini je dodijeljeno 220.000,00 kuna iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za potrebe Dječjeg vrtića „Jaglac“. Iz tih se je sredstava roditeljima koji imaju djecu s područja Općine Kumrovec u lipnju osigurao besplatan vrtić. Ostatak sredstava utrošio se na poboljšanje obavljanja predškolske djelatnosti u vrtiću. Tijekom godine puno se pažnje poklanjalo uređenju parkova i okoliša. Pa smo tako otvorili novi sadržaj u park šumi Dubrava – „Šetnja kroz bajku“, iznos projekta iznosio je 440.000,00 kuna, dok za Dan Općine Kumrovec otvaramo park „Sidonije Erdὄdy Rubido“ čija je vrijednost projekta bila 266.850,00 kuna. Uređivale su se klupice u parkovima, mijenjale stare i oštećene daske, bojala postolja.


ZL: Kakva je situacija s državnom imovinom na vašem području?
Šplajt: Projekti usmjereni na budućnost projekti su čiji je cilj razvitak Općine Kumrovec pa tako i pitanja kumrovečke neiskorištene državne imovine koja se bliži raspletu. Zatražena je suglasnost od Muzeja Hrvatskog zagorja i Ministarstva kulture da se prenese pravo upravljanja i raspolaganja nad Vilom Kumrovec (Titovom rezidencijom) zajedno sa cijelim arboretumom, odnosno okolnim zemljištem na Općinu Kumrovec. Suglasnost je ishođena od strane Muzeja te poslana u Ministarstvo od kojeg se čeka odgovor. Pokrenut je postupak preuzimanja cijelog poduzeća „Znanstveno studijski centar – Spomen dom – Kumrovec d.o.o.“ koje je pod ingerencijom Ministarstva znanosti i obrazovanja na Centar za rekonstruiranje i prodaju – CERP. Prelaskom Spomen doma pod ingerenciju CERP-a stvorit će se uvjeti za njegovu prodaju za što već postoji iskazani interes. Također postoje upiti i za političku školu i za vjerovati je da će kumrovečki „mrtvi kapitali“ napokon „oživjeti“ u sljedećoj godini.
ZL: Osim radova na infrastrukturi ove su se godine kumrovečke kulturne manifestacije vratile u punom sjaju?
Šplajt: „Najpoznatije selo na svijetu!“ turistička je priča koju dokazuje brojnost posjetitelja, pa su tako i ove godine kumrovečke manifestacije doprinijele razvoju turizma, kulture i promocije u našem kraju. Spektakularni WRC i 11. Rally Kumrovec, Dan mladosti, Turnir Borisa Mutića, Eko, etno, fletno festival, Zagorska svadba, Martinje v Kumrovcu manifestacije su koje spajaju tradicionalno i moderno što naše posjetitelje oduševljava pa nam se svake godine ponovno vraćaju. Svakako bih pohvalio i suradnju između Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, kumrovečkih udruga, Dječjeg vrtića „Jaglac“ i Osnovne škole Josipa Broza, te svih volontera.


ZL: Koji su planovi za idućih godinu dana te koji su dugoročni planovi u Vašoj Općini?
Šplajt: Prije svega planovi i projekti za 2023. godinu koji će se realizirati su sljedeći: Park Kumrovec - Projekt je financiran od strane APPRRR preko LAG-a Zagorje-Sutla mjere M19.2-7.4.1. u 100% iznosu, 400.000,00 kuna. Predmet projekta je uređenje Parka ispred zgrade Općine uključujući i Općinski trg. Sanacija klizišta u 2023. godini - Projekt je financiran od strane Fonda za solidarnost EU preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u 100% iznosu, 1.600.000,00 kuna. Predmet projekta je sanacija dvaju klizišta na području Općine Kumrovec; Klizišta u naselju Ravno Brezje (ul. sv. Roka) i u naselju Dugnjevec. Sanacija nerazvrstanih cesta u 2023. godini - Ukupno dva projekta; prvi vrijednosti 1.880.000,00 kuna je financiran od strane Fonda za solidarnost EU preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u 100% iznosu dok drugi vrijednosti 327.000,00 financiran od strane Ministarstva poljoprivrede preko Krapinsko-zagorske županije. Javna rasvjeta – dio u 2023.godini - Cilj projekta u vrijednosti od 242.000,00 je modernizirati sustav javne rasvjete u Općini Kumrovec. U projekt je uključena zamjena dotrajalih svjetiljki javne rasvjete u naseljima Risvica i Razvor (uz D205) novim LED svjetiljkama. Također, planirano je proširenje javne rasvjete naselja Velinci i Ravno Brezje (Erdelić Jarek). Briga za mlade jedna je od temeljnih zadaća koje si je Općina Kumrovec zadala kao cilj. Stoga posebno veseli mogućnost rješavanja stambenog pitanja za mlade obitelji kroz POS stanova. Za izgradnju stambene zgrade u Kumrovcu potpisan je predugovor, a ovih dana očekujemo i potpisivanje ugovora s APN-om o uvjetima i obavezama izgradnje zgrade koja, vjerujemo, slijedi 2023. godine.


ZL: Za kraj, koja je Vaša poruka stanovnicima Općine Kumrovec povodom Dana Općine?
Šplajt: Prije svega želim čestitati svim našim mještankama i mještanima nadolazeći Dan Općine Kumrovec! Truditi ćemo se dalje, pripremati i ulagati u projekte za kvalitetniji život u našemu prekrasnom mjestu. Pozivam još jednom drage moje Kumrovčanke i Kumrovčane da dođu 26.11. ispred Centra za posjetitelje i posjete štandove i kotliće koje će pripremati kumrovečke udruge, udruge susjednih općina i gradova i institucije. Kuhanje u kotlićima sada je već tradicionalno i veselimo se svake godine tom događanju gdje se zajedno možemo lijepo podružiti i veseliti, a ove godine posebno svečano zbog 25. godišnjice Općine Kumrovec.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook