Prethodni članak
Sljedeći članak

Prvašići učili kako od kukuruza nastaje ukusan kruh

Radionica je održana u Muzeju 'Staro selo'


Muzej 'Staro selo' Kumrovec radionicom 'Od zrna do pogače' obilježio je Dan europske baštine.

Program radionice bio je namijenjen najmlađim posjetiteljima. Muzejska pedagoginja i viša kustosica Tatjana Brlek djecu je upoznala s vrstama žitarica te načinom i mjestom čuvanja žita u tradicijskim gospodarskim objektima.

U zajedničkoj aktivnosti djeca su učila kako se rune klipići kukuruza te kako se dobiveno zrnje melje na ručnom mlinu "žrmlju" u brašno, što je demonstrirao, u ulozi mlinara, Josip Škvorc.

Djeca su i sijala brašno, a naučila su i kako se pravi i peče kruh u krušnoj peći. Nakon upoznavanja ambijenta tradicijske zagorske kuhinje i preostalog prostora kuće djeca su sudjelovala u pripremi krušnog tijesta i oblikovanju vlastitih kruščića i peciva koje su kao suvenire odnijeli svojim domovima. Za nastale kruščiće i peciva koji oduševljavaju mirisom, okusom i nezaboravnim doživljajem zaslužne su kuharice Jasna Škreblin i Biserka Krajcar.

U radionici su sudjelovali učenici prvog razreda Osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca, a iz Muzeja zahvaljuju svima koji su sudjelovali u programu "Od zrna do pogače" te kažu kako se raduju novim susretima s najmlađim posjetiteljima.

 

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook