Prethodni članak
Sljedeći članak

''Proračun je najvećim je dijelom namijenjen održavanju komunalne infrastrukture, programu predškolskog odgoja, upravljanju okolišnim resursima te razvoju turizma''

S načelnikom Općine Kumrovec Robertom Šplajtom razgovarali smo o proračunu Općine Kumrovec za 2023. godinu, koje je Općinsko vijeće usvojilo u iznosu od 1.486.968,00 eura


Proračun Općine Kumrovec za 2023. godinu predstavio nam je načelnik Robert Šplajt:

– Proračun je najvećim je dijelom namijenjen održavanju komunalne infrastrukture, programu predškolskog odgoja, upravljanju okolišnim resursima te razvoju turizma. Puno je tu projekata uključeno i nadamo se da ćemo s ovim realnim proračunom uspjeti sve to realizirati. Od većih projekata tu bih izdvojio sanaciju klizišta u naseljima Dugnjevec i Ravno Brezje. Tu je i sanacija oštećenih cesta u naselju Podgora, Razvor Vrhi i u Risvici prema risvičkoj crkvi. Sve to, zajedno s klizištima, bi trebalo biti sanirano do konca svibnja, naravno ako to vremenski uvjeti dopuste. Izdvojio bih i završetak radova na Centru za posjetitelje, čiji bi donji dio ove godine napokon trebali završiti i staviti u funkciju, kako bi kompletan bio u službi turizma – izdvojio je veće projekte predviđene za ovu godinu Šplajt.

Osim većih radova Općina planira i održavanje svojih redovnih djelatnosti, kao i za održavanje komunalne infrastrukture za koje su također osigurana sredstava:

– Puno novaca nam ode i na predškolski odgoj, prvenstveno na Dječji vrtić „Jaglac“, čiju ekonomsku cijenu sufinanciramo sa 60%, jednako kao i na održavanje komunalne infrastrukture. Kad je riječ o upravljanju imovinom, predviđen je trošak od preko 200.000 eura. Počeli smo i s obnavljanjem javne rasvjete, odnosno zamjenom starih rasvjetnih tijela novima – izvijestio je Šplajt.

„Ove ćemo godine na upravljanje dobiti „Titovu rezidenciju“ u kojoj ćemo smjestiti kulturno-ugostiteljski centar“

Načelnik Kumrovca kaže da je proračun realan te da bi se trebao uspješno realizirati, a i više od toga, a bude li dodatnih priljeva financijskih sredstava prema potrebi se lako može napraviti i rebalans proračuna:

– Početkom godine trebali bismo preuzeti i Titovu rezidenciju, Općina Kumrovec bi je trebala dobiti na upravljanje od Ministarstva državne imovine. Pokrenuli bismo tu priču i u nju smjestili kulturno-ugostiteljski centar. Nadam se da će ova godina biti bolja od zadnje dvije u kojima smo prebrodili Covid i suočili se s posljedicama rata u Ukrajini i inflacijom – optimističan je kumrovečki načelnik.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook