Prethodni članak
Sljedeći članak

Obilna kiša izazvala poplave na granici uz Sutlu, vatrogasci cijelu noć ispumpavali vodu iz objekata

Sinoćnje obilne kiše izazvale su poplave i kaos u pograničnim općinama na rijeci Sutli. Vatrogasci su cijelu noć ispumpavali vodu iz 30-ak objekata u Šmarju pri Jelšah, dok su zagorske općine ovaj put izbjegle najgore


Sinoćnja obilna kiša našim je susjedima poremetila san. Kako javlja Neurje.si, jučer prema večeri, na istoku su se zemlje počela razvijati pojedinačna nevremena sa pljuskovima i susnježicom, koja su se potom tijekom noći stalno razvijala u pojasevima, od zapada prema istoku, kada je stigla fronta. Obistinila se tako prognoza državnih službi i meteorologa amatera. Iz Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje priopćili su da su zabilježili 53 različita događaja, a u većini slučajeva vatrogasci su ispumpavali oborinske vode iz raznih objekata. U mjestu Šmarje pri Jelšah oborinske vode poplavile su 30-ak objekata, a neke prometnice jutros su još uvijek bile poplavljene što je bio slučaj i na području Zagorskih Sela prema Podčetrtku. Ovaj put izlijevanje Sutle koja formira prirodnu granica između Hrvatske i Slovenije zaobišlo je općinu Kumrovec i Kraljevec na Sutli čime su se izbjegli najgori scenariji. Iz Vodnogospodarske ispostave za mali sliv 'Krapina-Sutla' kažu da smo zadnjih godina svjedoci ovakvih nepogoda, ali nadležne su službe uvijek spremne za intervencije, kao i pogranične općine, znaju se lokacije gdje su objekti ugroženi kako bi se pravovremeno reagiralo. Kod pojave velikih voda Sutla se gotovo cijelim tokom izlijeva iz korita i plavi okolne poljoprivredne površine, kako na hrvatskoj, tako i na slovenskoj strani. Brana Vonarje najznačajnija je regulacijska i zaštitna vodna građevina na Sutli. Izvedena je potkraj 70-ih godina 20. stoljeća kao višenamjenska akumulacija (za vodoopskrbu, navodnjavanje i zadržavanje vodnog vala) o kojoj nam je danas ispričao voditelj gore navedene Vodnogospodarske ispostave.

Pogranične općine

Načelnica općine Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak potvrdila nam je informaciju o izlijevanju Sutle na području općine istaknuvši kako su iz Hrvatski voda jutros rekli da će se voda brzo povući.

- Na brani je čovjek koji to regulira. Situacija je jednostavno takva da je pala ekstremna količina kiše tokom noći i došlo je do izlijevanja Sutle. To je sila prirode, ali odrađeno je sve po pravilima struke – rekla je Krivec Jurak.

- Sutla je vijugava i dogodi se izlijevanje na nekim mjestima – rekao je kumrovečki načelnik Robert Šplajt. Ovaj puta taj scenarij zaobišao je i Kumrovec, ali...

- Na to se ne može utjecati, dođu veliki pritoci vode sa svih strana i Sutla se izlije. Na području Kumrovca srećom nismo imali nikakvih problema. Kod nas je to regulirano od Hrvatskih voda koje održavaju vodotok rijeke Sutle – kazao nam je Šplajt.

Srećom, i Kraljevec na Sutli ovaj je put dobro prošao, ali nam je načelnica Blanka Stipčić Berić navela slučaj koji ih je zadesio prošle godine, a tadašnja, brza intervencija, spriječila je da do novih poplava dođe u mjestu Čemehovec, selo uz Sutlu.

- Ovaj put je kod nas prošlo sve okej. Grmilo je i kiša padala, ali bez potreba za intervencijom. Zna se dogoditi ovakva nepogoda, ali nama su uz Sutlu poljoprivredne površine, nisu ugrožene kuće. Imali smo u vrijeme velikih padalina slučaj kada nam je bio ugrožen Čemehovec, ali to sve zbog jednog pristupnog mosta koji je čovjek sam napravio, a on je u Njemačkoj. Došli smo tamo s bagerom i otkopali smo ga, napravili dodatni vodni put i tako smo spasili naselje od vode i od tad je mir. Išla na rizik, ali sam provjerila da li se to smije jer je voda tada došla do kuća. Nema se tu puno razmišljati, bila je ugrožena imovina, bili su ugroženi ljudi pa smo u 20 minuta riješili problem. Čovjek je to napravio bez dokumentacije, da je radio po propisima do toga ne bi došlo – prisjetila se Stipčić Berić i dodala da nekad treba biti ludo hrabar, ali u skladu sa zakonima.

Kratko vrijeme, velike količine

Voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv 'Krapina-Sutla' Zlatko Novak objasnio nam je cijelu sinoćnju i današnju situaciju. Prema njegovim riječima, u vrlo kratkom vremenu pala je veća količina padalina u dijelu Zagorja i na slovenskom pograničnom dijelu. Kod takvih situacija prometnice se zatvaraju jer nisu prohodne, ali situacija se potpuno smirila, vodostaj je u drastičnom opadanju. To je trajalo svega par sati... Tu je ranije spomenuta brana Vonajrje, ona je bila zatvorena, ali niti taj dio zatvaranja nekad ne pomogne, kaže.

- Došlo je sa slovenskog dijela, to su vodotoci koji se ulijevaju u naše vodotoke. Problem je da je Sloveniji palo jako puno kiše i to dolazi k nama. Danas ujutro je ovdje u Krapini, kod ispostave, bilo skoro prazno korito, sad raste pola metra na sat. To je jako puno, a pogledajte vani vrijeme, 24 su stupnja. Vodeni val ide prema Savi, ali to je tako - ogromna količina vode u kratkom periodu i tlo to nije moglo prihvatiti. Nama to nije ništa nepoznato, tamo kod Plavića to kontinuirano poplavi i to možda nije prohodno dva, tri sata dok se voda ne povuče – kaže Novak, a na pitanje oko prevencije, odnosno preventivnih mjera kaže:

- Nismo proglašavali nikakve redovne mjere jer smo znali da će se voda povući, a obzirom da nije bilo nikakvih intervencija nije bilo potrebe za tim. To kada pada kiša dva dana pa znaš da će još pola dana i dan, onda proglašavamo mjere. U ovom slučaju, kako je brzo došlo, tako je brzo i pošlo. Svjedoci smo zadnjih godina, nažalost, da se to događa, ali uvijek smo spremni za slučaj intervencija, kao i pogranične općine, znamo lokacije gdje su objekti ugroženi tako da možemo reagirati na vrijeme.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook