Prethodni članak
Sljedeći članak

Muzej ‘Staro selo’ Kumrovec postaje sve atraktivniji posjetiteljima različitih dobnih skupina

Razgovarali smo s voditeljicom Muzeja staro selo Kumrovec o posjećenosti muzeja u 2019. te o planovima u 2020. godini


Sve više turista i posjetitelja posjećuje Kumrovec, a glavno odredište im je Muzej Staro selo Kumrovec.
- Sveukupno je u 2019. godini Muzej "Staro selo" Kumrovec posjetilo 64.759 posjetitelja, što je za 6000 posjetitelja više u odnosu na prošlu godinu (oko 12%). Zadovoljni smo posjećenošću – rekla nam je voditeljica Muzeja Tatjana Brlek. Program manifestacija u 2019. godini započeo je s Noći muzeja i nastavio se kroz program muzejsko - edukativnih radionica, tradicionalnim prikazima ophoda Jure zelenog. U svibnju, kaže, uz Međunarodni dan muzeja otvorena je izložba u desnom krilu rodne kuće Josipa Broza "Pionir - pošten i iskren drug" autorice Vlatke Filipčić - Maligec.

Tijekom ljetnog dijela sezene posebnu pozornost posjetitelja privukli su prikazi tradicijskih obrta i Vila Kumrovec koja je od početka travnja do kraja listopada otvorena za javnost. Uz dobru suradnju s lokalnom zajednicom koja se ostvarila brojnim interaktivnim programima, nastupima etno udruge "Zipka", događanjima poputa šahovskog turnira, dječjom likovnom kolonijom, manifestacijama Eko - etno - fletno, Martinjem kalendar događanja se popunio i Muzej je postao sve atraktivniji posjetiteljima različitih dobnih skupina – objasnila je Brlek i dodala kako su izložbom "Slatke tajne medičarskog obrta" autorice Tihane Kušenić doprinijeli aktualizaciji medičarskog obrta i u aktivnostima održivog razvoja istog, što je značajan prilog održivosti s obzirom na status licitarskog obrta koji su na listi UNESCO - ove ematerijalne svjetske baštine.

Završetak sezone

- Kalendarsku godinu završili smo tradicionalnim programom Božićna priča, gdje smo radionicama nematerijalne baštine promovirali tradicijski zagorski božićni kinč. Naznačena događanja bila su popraćena katalozima, čime se obogatila i izdavačka djelatnost Muzeja te smo uz spomenuti medičarski obrt istražili uskrsne običaje u katalogu T. Brlek "Uskrsne pisanice" i običaje čestitanja u katalogu "Ne zaboravimo čestitati" autorice Anite Paun-Gadža – rekla je Brlek i objasnila kako su oba kataloga ujedno katalozi predmeta iz muzejskih zbirki: Zbirke pisanica i Zbirke i čestitke i razglednice.

- Na području međumuzejske suradnje izdvojila bi gostovanje izložbe o tradicijskoj arhitekturi Moslavine i Posavine autorice Slavice Moslavac i izlaganje drvenih kola u Zagrebu u Umjetničkom paviljeonu na izložbi "Neka jedu kolače" autorice Jasminke Poklečki – rekla je. U 2020. godini Muzej nastavlja s tradicionalnim događanjima, muzejsko-edukativnim programima, prezentacijama obrta. - Od izložbenih programa predviđa se u proljetnom terminu izložba o kuburašima, u svibnju izložba o omladinskim radnim akcijama te u jesenskom razdoblju (listopad) izložba o keramičkom posuđu i tradicijskim jelima koja su se spravljala – najavila je Brlek.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su: - autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za ostale je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar; -Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Ma...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program