Prethodni članak
Sljedeći članak

Mladi pohrlili u Kumrovec

U Kumrovcu je u subotu održan vrlo uspješni 5. šah festival


U organizaciji udruge Inicijativa za razvoj općine Kumrovec i u suradnji sa ŠK Zelenjak Klanjec, a uz pomoć Općine Kumrovec, Muzeja Staro selo i OŠ Josipa Broza, u Kumrovcu je u subotu  održan peti po redu Međunarodni šah festival "Mladi i šah - Kumrovec 2023." Sedamdesetak mladih iz Hrvatske i Slovenije od 6 do 18 godina, podijeljenih u 4 kategorije prema uzrastu, u pratnji svojih voditelja u školama i klubovima ili roditelja, pokazalo je da ova drevna igra razvijanja inteligencije, odgovornosti i socijalne tolerancije, ima sve više poklonika među mladima i da treba samo raditi s njima.

Mladi su toplo pozdravili prvu i jedinu hrvatsku šahovsku velemajstoricu Mirjanu Medić, koja im je u svom predavanju pokazala neke od interesantnih završnica šahovske igre. Sudionike je ispred organizatora pozdravio predsjednik udruga Inicijativa i ŠK Zelenjak Ivica Hrastović, a potom su svoje zadovoljstvo susretom mladih izrazili ravnateljica OŠ Maja Preglej i načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, koji je i otvorio festival:

„Šah je vrhunska igra koja potiče na razmišljanje“

 – Stvarno sam ugodno iznenađen kako je velik interes za šah. I ja obožavam šah! Kad sam bio u osnovnoj, kasnije i u srednjoj školi, imao sam dobre rezultate u šahu i na Domijadama Grada Zagreba gdje sam osvajao prva mjesta. Lijepo je da postoji ovako velik interes za šah jer je to igra koja potiče na razmišljanje. Bitno je da na ovaj način djeci možemo omogućiti ne samo dobru zabavu, nego i svojevrsnu edukaciju. Ustrajte u igranju šaha, nemojte nikad odustati, uvijek će vam to dobro doći u životu, jer šah je jedna vrhunska igra  – poručio je djeci prigodom otvaranja natjecanja načelnik Šplajt.

– Šahovski festival mladih ove je godine, zbog vremenskih prilika, održan u prostorima OŠ Josipa Broza. Inače, festival se održava na otvorenim prostorima Kumrovca: u Starom selu Kumrovec, oko Hostela Kumrovec, u Parku hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i ispred Općine Kumrovec, čime se postiže vrlo pozitivna interakcija sa posjetiteljima Kumrovca

Po interesu škola i klubova, pa i individualno roditelja te njihovom ovogodišnjem odazivu, vidi se da mladi vrlo rado dolaze u Kumrovec, „najpoznatije selo na svijetu“ – upoznao nas je s natjecanjem Ivica Hrastović.

Ovogodišnji sudionici bili su iz Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Varaždinske županije te iz susjedne Republike Slovenije. Iduće godine očekuju se i gosti iz Bosne i Hercegovine.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook