Prethodni članak
Sljedeći članak

Kumrovčani u Berovu: „Vidjeli smo puno primjera dobre prakse, a pogotovo projekt kojim su propalu imovinu stavili u funkciju, pretvarajući zgrade u domove za starije i nemoćne“

Delegacija Općine Kumrovec na čelu s načelnikom Robertom Šplajtom ovog je tjedna posjetila grad Berovo u Republici Sjevernoj Makedoniji


Suradnja između Kumrovca i Berova započeta 2019. godine nastavila se ovaj tjedan posjetom kumrovečke delegacije ovom mjestu smještenom na istoku Makedonije.

– Upoznali smo se 2019. kroz projekt Europa za građane koji ujedinjuje europska povijesna mala mjesta. Već smo onda planirali da kroz razne projekte s područja kulture i obrazovanja te održivog razvoja s njima nastojimo napraviti neki kvalitetan projekt. Ovaj posjet je početak te naše konkretne suradnje, gdje smo se u Berovu upoznali s njihovom kulturom i obrazovanjem – izvijestio nas je načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt.

Predstavnici kumrovečkih institucija i udruga obišli su i razgledali berovske institucije na lokalnoj razini: Dječji vrtić, Osnovnu školu, Srednju školu, Dom za starije i nemoćne, Dom kulture i muzej, Javnu vatrogasnu postrojbu, gdje su održani radni sastanci s razmjenjivanjem iskustva i dobre prakse.

– Ovim posjetom mogli smo usporediti njihov način razmišljanja i života s potrebama naše općine i vidjeti koje stvari oni rade kvalitetnije od nas i nešto od njih naučiti. Mogu izdvojiti da imaju kvalitetno obrazovanje u kojeg puno ulažu. Imaju i jedan kvalitetan projekt, a to je stavljanje propale imovine u funkciju na način da su se te zgrade pretvorile u kvalitetne domove za starije i nemoćne kojima upravlja javna ustanova koja djeluje pod okriljem općine. Koliko god Makedonci možda bili u financijski težoj situaciji nego mi, puno sredstava izvlače preko predpristupnih fondova Europske unije i donacija raznih ambasada te ostalih oblika pomoći – prenio je pozitivna iskustva iz Makedonije kumrovečki načelnik.Uspješna prijateljska suradnja nastavit će se sljedeće godine u Kumrovcu na Dan mladosti i radosti, 25. svibnja, kada će se pobratimiti Kumrovec, Berovo i bugarski grad Bolyarovo:
– Namjerno je izabran taj datum na Dan mladosti i radosti kao jedan od simbola Kumrovca. Tada ćemo se pobratimiti s Općinom Berovo i Općinom Bolyarovo iz Bugarske, koju sam također posjetio nedavno. Potpisat ćemo tada tripartitni sporazum između naše tri općine i nastaviti jednu stvarno dobru kvalitetnu prijateljsku suradnju – najavio je Šplajt.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook