Prethodni članak
Sljedeći članak

Grb Općine u drvu i ruka koja želi dobrodošlicu posjetiteljima nove su prepoznatljivosti Kumrovca

Prostor ispred Centra za posjetitelje u Kumrovcu odnedavno krase dvije nove skulpture napravljene u drvetu, samoukog umjetnika iz Klanjca Željka Ilića, napravljenih motornom pilom, iz debla topola srušenih prošle godine


U Kumrovcu je u tijeku uređenje prostora okoliša ispred Centra za posjetitelje, a ove je jeseni cijeli taj dio dobio novu vizuru izradom dviju novih skulptura. Grb Kumrovca i ruka koja želi dobrodošlicu posjetiteljima Kumrovca rad su domaćeg umjetnika iz Klanjca Željka Ilića koji se već mnogo puta dokazao svojim prekrasnim skulpturama u drvu.


– Ogromne topole ispred Centra za posjetitelje bile su bolesne i opasne za sam objekt. Kod jačeg nevremena i vjetra moglo bi se dogoditi i da se one sruše na naš Centar. Na inicijativu Općine Kumrovec, a u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom, 2020. godine topole su srušene te su ostavljeni panjevi od nekih metar visine da bi se danas-sutra nešto od svega toga mogli iskoristiti – ispričao nam je načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt.
Općina Kumrovec stupila je u kontakt sa samoukim umjetnikom iz Klanjca Željkom Ilićem s kojim je uspostavljena suradnja i kojem je dano da se umjetnički izrazi na tim komadima drveta kako bi napravio nešto prepoznatljivo za sam Kumrovec, gdje bi ljudi vidjeli nešto novo i umjetnički vrijedno.


Šplajt: „Posjetitelji zastanu, poslikaju se i stvarno su fascinirani time što je Željko napravio“
– Željko je u potpunosti uspio u tome i da je s tom rukom koja izgleda kao da izvire iz zemlje, a i s drugim drvetom iz kojeg je napravio prekrasan općinski grb, napravio prepoznatljiva i stvarno lijepa djela na samom ulazu u Centar za posjetitelje. I makar sve još nije uređeno do kraja, svi zastanu i poslikaju se i stvarno su fascinirani time što je napravio. Hvala Željku Iliću na svemu tome. Imali smo s njim suradnju i kroz kiparsku koloniju te se nadamo i budućoj tako kvalitetnoj suradnji – rekao je Šplajt dodajući kako se ove dvije skulpture odlično nadovezuju na murale koje je Stjepan Đukić Pišta naslikao na ulazu u Centar za posjetitelje.


Ilić: „Otvorena ruka kao znak dobrodošlice“
– Otvorena ruka sugerira srdačan prijem novih turista i predstavlja znak dobrodošlice, a kraj skulpture turisti se mogu i fotografirati. Na kiparskoj radionici održanoj ove jeseni napravio sam i skulpturu šegrta Hlapića. Ona će biti postavljena u šumi Dubrava, gdje će na više mjesta biti postavljene skulpture likova iz bajki – rekao nam je Ilić koji na proljeće namjerava nastaviti suradnju s Općinom Kumrovec izradom novih skulptura od drveta na radost Kumrovčana i brojnih posjetitelja.

 

 

 

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook