Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: Tradicionalna 36. „Zagorska svadba“ u Kumrovcu

Prikaz tradicijskih zagorskih svadbenih običaja privukao je mnoštvo posjetitelja


U subotu je uz prisutnost velikog broja gostiju u muzeju "Staro selo" Kumrovec održana 36. tradicionalna "Zagorska svadba". Program je započeo nastupom gostujućih kulturnih-umjetničkih društava ulicom Josipa Broza Tita, a za prikaz starih zagorskih običaja pobrinuli su se članovi Etno udruge „Zipka“ iz Kumrovca uz sudjelovanje gostiju.

Po starim regulama
Svadbena svečanost odvijala se po starim regulama koje su gosti mogli vidjeti: prošnju mladenke, zaruke, mačkure, jutarnjicu, a nakon zaruka uslijedilo je svadbeno veselje uz narodna jela. – Zagorsku svadbu karakterizira na prvom mjestu upravo harmonika, ali i narječje ovog kraja. Pjesme koje ovdje izvodimo autentične su i nećete ih čuti nigdje drugdje. Presretna sam što su nam došli prijatelji iz KUD-ova i mnoštvo naroda koji sa zanimanjem prati svadbu – rekla je Zdenka Poljak, voditeljica Etno udruge „Zipka“.


„Trudimo se da tradicija opstane“
Rad na kulturno – turističkoj manifestaciji Zagorska svadba započet je 1981. godine, a osmišljena je s ciljem čuvanja i prezentacije tradicijskih svadbenih običaja i folklornog izričaja Hrvatskog zagorja. Cilj manifestacije je podizanje svijesti o važnosti kulturne i povijesne baštine te poticanju pojedinaca i udruga na istraživanje i oživljavanje zagorskih narodnih običaja. Svake je godine sve veća posjećenost i zainteresiranost za praćenje manifestacije.

– Zaista je lijepo što ova naša tradicija u Kumrovcu traje i dalje, a Općina se, uz Etno udrugu „Zipka“ i Muzej Staro selo, trudi da to opstane, da bi ta tradicija bila prikazana i našoj djeci te da se nikako ne zaboravi. Prekrasan je dan, puno ljudi i dobra ugostiteljska ponuda tako da stvarno mogu reći da nam je i ova 36. Zagorska svadba uspjela – rekao je načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook