Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Most prijateljstva okupio Zagorce i Slovence iz Bistrice ob Sotli

Nastavljena lijepa tradicija na mostu u Risvici


Tradicionalni susret na mostu na Gmajni, koji na simboličan način označava prijateljstvo i suradnju mještana Kumrovca i susjedne Općine Bistrice ob Sotli, održalo se u utorak, a program je započeo u popdnevnim satima i obilježilo ga je lijepo vrijeme i veselje.

Uz kulturno – umjetnički program u okviru kojeg su se predstavile udruge s obje strane Sutle, slijedilo je druženje i gastronomska ponuda te dobra glazbena podloga.


Domaćin je ove godine bio Franjo Debelak, župan Bistrica ob Sotli, koji je uputio pozdravne riječi svim prisutnima, a obratio se i načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt.

- Našli smo se 17. puta na rijeci Sutli, no ja sam siguran da se ne možemo vezati samo na tih 17 godina, naše prijateljstvo traje i stoljećima. Želim da imamo dobre prijateljske, gospodarske, poslovne odnose, da širimo to s obje strane Sutle i razvijamo se svi skupa, premali smo i jedni drugi da bi se razdvajali, moramo se spajati, pa čak i rodbinski. Želim da razvijamo i prenašamo prijateljstvo još dugo godina – poručio je Šplajt.


Župan Željko Kolar pozdravio je sve prisutne u ime, kako je rekao, 120.982 stanovnika Krapinsko – zagorske županije. - Zadovoljstvo što mogu biti ovdje na mostu s vama i podržati ovu prekrasnu tradiciju. Ovo nije granica, rijeka Sutla nije niti službena granica između Hrvatske i Slovenije, nego je staro korito rijeke Sutle granica između dvije države, a danas srećom granice više nema. Ono što je moja želja i kao župana i stanovnika KZŽ je da maknemo ovu žicu i šaljemo drugačiju sliku s naših druženja, a to je jedno veliko, iskreno poštovanje i prijateljstvo. U onom trenu kada smo mi ušli u Schengen, teško mi je bilo procijeniti tko je sretniji, da li mi Hrvati ili vi Slovenci kao naši dragi prijatelji koji ste nam čitavo vrijeme davali podršku i pomagali nama da zadovoljimo uvjete da uđemo u EU. Tu vašu podršku nećemo nikada zaboraviti i puno vam hvala na tome. Bitno je da se tradicija održi i da malu djecu asmiliramo u naša druženja jer oni su garancija da će se prijateljstvo između dva naroda, susjeda, dobrih prijatelja i dalje nastaviti – rekao je Kolar.


Obratila se i načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak koja je rekla da su ovakvi susreti od neprocjenjive važnosti. – Jer, sve što radimo i gradimo je propadljivo, a naša druženja i lijepa riječ koju smo uputili jedni drugima je ono što nosimo u vječost, zato su ovi trenuci neprocjenjivi i zato i mi u Zagorskim Selima njegujemo tradiciju druženja uz rijeku Sutlu. Nadam se da će i vlasti prepoznati značaj ovog zajedništva nas s lokalne razine i da će Sutla zablistati, da se krene u čišćenje korita rijeke Sutle, ne samo zbog važnosti naših poljoprivrednih zemljišta nego i zbog važnosti turističkog značaja i očuvanja ljepote Sutle – poručila je Krivec Jurak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook