Prethodni članak
Sljedeći članak

Ravnateljstvo policije provodi zanimljiv program u Krapinskim Toplicama


U organizaciji Ravnateljstva policije i Policijske uprave krapinsko – zagorske te Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, danas se u Centru obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, kroz prometni i glazbeni program te zanimljive radionice.

Kako je pojasnila Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije, udruženim snagama policije, Županije, Općine i Centra program je organiziran u cilju promcanja jednakosti, ravnopravnosti, nediskriminacije i uključivosti osoba s invaliditetom.

- Mi ćemo to danas napraviti u ovom Centru kroz interaktivne radionice kao jedan integrirani dan, što znači da smo cijeli dan ovdje, zajedno s partnerima, kazalištem Smješko, Jumicariom, grupom Adastra gdje ćemo promovirati dječja prava i prava djece s poteškoćama u razvoju. Upravo kroz radionicu Imam prava i radionicu Mogu kao i ti, mi ćemo na djeci razumljiv način progovoriti o važnosti poštivanja dječjih prava, važnosti uključenosti sukladno Konvenciji o pravima djeteta i sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom – rekla je Veber te iznijela neke brojke.

Prema podacima HZJZ – a, u Hrvatskoj ima preko 650.000 osoba s invaliditetom, od toga su njih 73.260 osobe do 18 godina. Što se tiče kaznenih djela na štetu djece, 2022. godine bila su 3.212 djela, od toga 49 kaznenih djela na štetu djece s poteškoćama u razvoju. - Naša je zadaća da progovorimo kao društveno odgovorna zajednica i da djeci na njima razumljiv način objasnimo njihova prava, na sigurnost, učenje, igru i uključivanje u društvenu zajednicu – rekla je Veber.

Andrija Dražetić, policijski službenik Službe prevencije Ravnateljstva policije rekao je da će biti održana preventivna predstava ‘Poštujte naše znakove’, kojoj je cilj najmlađe sudionike u prometu naučiti osnovnim pravilima ponašanja u prometu i osnovna značenja prometnih znakova. - U prvih 10 mjeseci 2023. godine smrtno je stradalo 8 djece, troje u svojstvu pješaka, pet u osobnim vozilima. Zato apeliramo još jednom na sve roditelje – u vozilu, djeca moraju biti u autosjedalici ili vezana sigurnosnim pojasom. Želimo također senzibilizirati našu javnost, pogotovo vozače vozila, da ne zaustavljaju i parkiraju svoja vozila na mjestima obilježenim oznakama pristupa za osobe s invaliditetom jer tako im uskraćujemo njihovu mobilnost – istaknuo je Dražetić.

Načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković napomenula je da u Centar za odgoj i obrazovanje u Krapinske Toplice dolaze djeca iz cijele županije, a tu je i Specijalna bolnica, pa je povećan broj sudionika u prometu koji se otežano kreću, u invalidskim kolicima. - Mi kao Općina maksimalno pokušavamo prilagoditi postojeće prilaze cestama i uređivati nove, da bude što prilagođenije potrebama osoba s invaliditetom. No ni to nije dovoljno, važne su ovakve akcije, aktivnosti i edukacije, senzibilizacija javnosti. Dajem punu podršku ovakvoj akciji i nadam se da će se takve aktivnosti provoditi i dalje – rekla je Jureković.

Antun Zupanc, ravnatelj Centra za odoj i obrazovanje Krapinske Toplice zahvalio je Ravnateljstvu policije i PU krapinsko – zagorskoj na dolasku u Centar i zajedničkom obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. - Centar za odgoj promiče prava osoba s invaliditetom, podržava bilo koju akciju koja se tiče prevencije i zaštite prava osoba s invaliditetom, veseli nas ovaj posjet i vjerujem da će naši učenici uživati – rekao je Zupanc.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je ovakvih akcija potrebno sve više, jer djeca uče kroz igru i zabavu. - U KZŽ zapravo imamo vrlo velik broj osoba s invaliditetom, u vrhu smo Hrvatske, to su velikim dijelom i osobe treće životne dobi, ali i veliki broj djece i maldih. Stoga brojne aktivnosti provodimo kao osnivači ovog Centra za odgoj i obrazovanje, kao i druge oblike podrške djeci i mladima, kroz institut pomoćnika u nastavi, kroz ranu intervenciju za najmlađe, kroz podršku projektima i programima udruga za osobe s invaliditetom. Županija se uključuje cijelu godinu kroz potporu u radu svim dobnim skupinama – rekla je zamjenica župana te dodala: - Želimo poručiti da trebamo graditi društvo koje će pružati sigurno, kvalitetno okruženje za sve osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju, posebno naglašavajući da usluge koje oni trebaju za zadovoljavanje njihovih potreba trebaju biti pristupačne i dostupne. Na institucijama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave je upravo zadatak činiti to – zaključila je Petek.

 

 

 

Još članaka iz "Krapinske Toplice"

Facebook