Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinske Toplice mijenjaju vizuru zahvaljujući komunalnim ulaganjima od 850.000 eura


Obzirom na ovogodišnja, velika ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području općine Krapinske Toplice danas su se tamo, s općinskom načelnicom Gordanom Jureković, sastali krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, njegova zamjenica Jasna Petek i ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Sirovec obilazeći radove na rekonstrukciji cesta. Prema riječima načelnice Jureković, općina Krapinske Toplice ove godine je odradila uistinu veliki posao kad je u pitanju komunalna infrastruktura - od sanacije cesta i klizišta te asfaltiranja novih cesta do postavljanja nove, štedljive javne rasvjete, čak i u nekim dijelovima naselja u kojima je do sad nije ni bilo. Preko Fonda solidarnosti uspješno je sanirano 30-ak dionica. Međutim glavne prometnice koje prolaze sredinom mjesta u nadležnosti su Krapinsko - zagorske županije, odnosno ŽUC-a.

Uređenje na najvišoj razini

- Kako su Krapinske Toplice jedan od važnijih nacionalnih lječilišnih centara, a zasigurno najvažniji u Krapinsko - zagorskoj županiji, shodno tome velik dio one glavne komunalne infrastrukture, tu posebno mislim na prometnice, u nadležnosti su Županije, odnosno, ŽUC-a koji uistinu vode računa o svoj toj infrastrukturi i, kako su nam najavili, te svoje investicije namjeravaju još pojačati na području naše Općine. To je u svakom slučaju i nužnost, s obzirom na važnost i posjećenost našeg mjesta. Moram pohvaliti našu suradnju za koju vjerujem da će se nastaviti i dalje – poručila je načelnica Jureković, a posebno zadovoljstvo istaknuo je i župan Kolar jer se nastavlja investicijski ciklus preko ŽUC-a, u suradnji s Općinom i načelnicom Gordanom Jureković koja ima jasan plan ovog mjesta, a koji je usuglašen zajedničkim snagama.

- Obzirom da je jedna od najvećih bolnica upravo Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i obzirom na sve investicije koje planiramo u samoj bolnici i Centru za odgoj i obrazovanje za djecu s posebnim potrebama, izuzetno nam je bitno da Krapinske Toplice kao snažno, turističko središte bude komunalno, ali i estetski uređeno na najvišoj mogućoj razini. Ovo je druga faza uređenja Mihanovićeve ulice kao centralne ulice,a u ovom investicijskom ciklusu kojeg bih nazvao „jesen 2023. i proljeće 2024.” mi ćemo u infrastrukturu Krapinskih Toplica uložiti 850.000 eura ili 6.400.000 kuna – izvijestio je i najavio župan, a sve s ciljem da u ovo mjesto stigne investitor za hotel koji godinama pomalo narušava sliku Krapinskih Toplica. Podsjetio je onda i kako je prije godinu dana rekao kako nije isto uređuju li se nogostupi u malim mjestima ili u centru Krapinskih Toplica. Jer, takve investicije, kaže Kolar, potpuno mijenjaju vizuru centra mjesta.

Nikad veća ulaganja

Zamjenica župana konstatirala je kako ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Krapinskim Toplicama nikada nisu bila veća i to zahvaljujući načelnici koja ulaže u nerazvrstane ceste i komunalnu infrastrukturu koja je u njenoj ingerenciji i ŽUC-u koji se godinama trudi održavati prometnice.

- Izuzetno su nam važne dvije žile kucavice nas koji ovdje živimo, ali i svih koji ovdje dolaze, a to su Zagrebačka ulica koja je jako lijepo uređena prije nekoliko godina i dionica Ulice Antuna Mihanovića, jer je dolazak u neko mjesto prvi susret s mjestom, a ako je on uredan, održavan i pristupačan, ostavlja dobar dojam. ŽUC s jednakim marom brine o svim cestama koje su u njegovoj nadležnosti u okolici Krapinskih Toplica i to izuzetno puno znači – poručila je zamjenica Petek.

Na kraju, ravnatelj ŽUC-a detaljnije je objasnio koji su sve radovi na području Krapinskih Toplica izvršeni u proteklom periodu, ali i da su radovi koji su još uvijek u tijeku pri samom kraju. Uz to, budući da ulazimo u zimski period, kako je najavio Sirovec, radovi na nekim dionicima počet će na proljeće 2024. godine.

- U tijeku su završni radovi na nekoliko lokacija. Prva lokacija je sanacija klizišta na Hršak bregu, a to je dionica koja povezuje Veliku Ves s Krapinskim Toplicama. Nažalost u svibnju ove godine kada smo imali velike vremenske nepogode otvorilo se klizište i time je onemogućeno normalno prometovanje. Radovi su započeli sredinom listopada i danas smo se mogli uvjeriti da je pred nama završetak radova. Ukupna vrijednost sanacije klizišta je 99.000 eura, a izvođač je tvrtka Završni radovi Krešo. Na staroj cesti kroz Čret, zemljana je masa skliznula na cestu i time oštetila kolnik. Izradili smo projektno-tehničku dokumentaciju i tijekom ljeta pristupili radovima. Primijenjena je izvedba kameno betonog zida s armiranom podlogom sa strane stražnjeg zida, zatim je tu i oborinska odvodnja i ovih dana je u tijeku završetak tog klizišta na način da se ugrađuje asfaltni zastor. Vrijednost radova na tom odronu u Klokovcu iznosi 74.750 eura. Treća je lokacija Mihanovićeva ulica u dužini od 300 metara, gdje je bila potrebna potpuna rekonstrukcija i danas je pred nama završni, asfaltni sloj. Vrijednost tih radova je 60.007 eura, a nadzora 7800 eura. Radovi će biti gotovi kroz koji dan – objasnio je Sirovec i naglasio kako su uz ove, sanirale i tri dionice u okolnim mjestima: lokalna cesta 22043 Viča Sela u dužini od 560 metara, i dvije dionice na području Male Erpenje u dužini od dva kilometra. Preostaju još dvije dionice koje će se sanirati na proljeće i to kroz kreditni ciklus na području Krapinskih Toplica, a ukupna ulaganja iznose 400.000 eura.

Još članaka iz "Krapinske Toplice"

Facebook