Prethodni članak
Sljedeći članak

Na području Općine Krapinske Toplice desetak obitelji konačno dobiva vodu


U općini Krapinske Toplice u tijeku su radovi na izgradnji vodoopskrbe u visokoj zoni Mala Erpenja.

Mreža će biti ukupne dužine 3,1 km, a provodi se u tri faze. - Prošle godine smo izveli nekih 600 m, ove godine ćemo 1600 m i za iduću godinu predviđamo još nastavak od 900 m, a ukupno bi bila investicija oko 66.000 eura – rekao je danas prilikom obilaska radova direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić.


Projekt Zagorski vodovod provodi zajedno s Općinom Krapinske Toplice i Krapinsko – zagorskom županijom, a svaki od tih dionika financira ga s jednom trećinom troškova. - Ove godine radimo na visinskim zonama na području 7 JLS, a veći dio smo završili. Radili smo u Desiniću, Tuhlju, Krapinskim Toplicama, Sv. Križu Začretju, Maču, Zlataru i Hrašćini. Ukupna investicija na distribucijskom području Zagorskog vodovoda bit će oko 162.000 eura – dodao je Mihovilić.

Župan Željko Kolar podsjetio je da se s programom priključka na vodovod visinskih zona po sistemu tripartitnog financiranja krenulo još 2013. godine, s obzirom da je osnovni preduvjet da ljudi ostanu živjeti na tim područjima to da imaju svu osnovnuinfrastrukturu.

- U desetak godina uložili smo 1.890.000 eura ili 14,1 milijuna kuna u visoke zone. Od toga, trećinu KZŽ odnosno 4,7 milijuna kuna ili 630.000 eura, a toliko i JLS i toliko distributeri. Osim Zagorskog vodovoda, tu su i distributeri Krakom i VIOP pregrada. Ove godine imamo 7 općina i gradova u ovom programu preko Zagorskog vodovoda, u Krakomu imamo Peterovsko, Đurmanec i Radoboj, a VIOP ima ove godine Pregradu – rekao je župan.


Prema načelnom programu za iduću godinu, može se očekivati otprilike isti investicijski ciklus, od oko 10.000 eura.
-Rezultat je da se više od 1100 domaćinstava u desetak godina priključilo na javnu mrežu preko ova tri distributera, najviše kroz Zagorski vodovod – dodao je Kolar.


Obilasku je prisustvovala i zamjenica župana Jasna Petek, koja je istaknula da Županija nastoji u Krapinskim Toplicama, a tako i u cijeloj županiji, podizati kvalitetu života, prije svega kroz ove osnovne uvjete koje domaćinstva trebaju, kroz prometnu infrastrukturu, odgojno – obrazovne institucije, pružanje zdravstvenih usluga…


Načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković dodala je da se u zadnje 2,5 godine na području općine vodovodom pokrilo gotovo sve visinske zone. - Lovreća Sela, Škrnjig - Hršak Breg, Ortaje - Lajše, Čret – Benkovo koja je bila izuzetno zahtjevna, 50.000 eura teška financijski, i sada smo ovdje u Maloj Erpenji. Izgradnjom ove mreže desetak kućanstava će dobiti priključak na vodoopskrbnu mrežu, a izgradnja se nastavlja i dalje. Ovime stvaramo našim sumještanima kvalitetu života kakvu je sramotno da u 21. stoljeću još uvijek nemaju – rekla je Jureković.

 

 

Još članaka iz "Krapinske Toplice"

Facebook