Prethodni članak
Sljedeći članak

Ivica provalio u zapušteni hotel u Krapinskim Toplicama. Onda je naišao Damir...


Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podignulo je optužnicu protiv 45-godišnjeg Ivice iz okolice Svetog Križa Začretja zbog kaznenog djela protiv imovine – teške krađe u pokušaju, priopćili su iz Općinskog suda u Zlataru.

Kako je Ivica već ranije osuđivan, tužiteljstvo za njega sad traži deset mjeseci bezuvjetnog zatvora.

Naime, kako se navodi u optužnici, tužiteljstvo ga tereti „da je 18. travnja 2023. u vremenu od 00,00 do 00,30 sati u Krapinskim Toplicama, Ulica Antuna Mihanovića 2, u cilju pribavljanja tuđih stvari, prišao stražnjoj strani objekta hotela naziva Toplice hotel na navedenoj adresi u vlasništvu TD Spring spa hotel d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, Trg Drage Iblera 5, gdje je upotrebom fizičke snage odnosno udaranjem dijelovima tijela nasilno otvorio prozore toaleta i nenamjenske prostorije u prizemlju te kroz jedan od njih ušao u unutrašnjost objekta gdje je izvršio pregled prostorija te se udaljio iz istog kroz prozor restorana, ništa ne otuđivši, dakle, s namjerom da provaljivanjem dođe do stvari iz zatvorenog prostora te tuđe pokretne stvari oduzme drugome s ciljem da ih protupravno prisvoji, poduzeo radnje koje prostorno i vremenski neposredno prethode ostvarenju bića kaznenog djela teške krađe“.

Ivica se tijekom istrage branio da nije kriv, već je tvrdio da mu se navečer oko 21,45 sati auto pokvario u Krapinskim Toplicama zbog čega je oko sat vremena tražio polugu na parkiralištu i oko parkirališta, oko hotela i kioska, kako bi popravio auto.

Tvrdio je također i da nije obraćao pozornost na prozore na hotelu niti je u isti zalazio, da je kući otišao pješice, a da je sljedećeg jutra došao oko 10,00 sati po svoje vozilo i, kako je rekao istražiteljima „neki čovjek mu je vučnom službom odvezao automobil kući“.

S druge strane, tužiteljstvo je u optužnici detaljno opisalo iskaz svjedoka Damira, koji u jednom dijelu prizemlja hotela ima u najmu kafić, a koji je te večeri i pozvao policiju jer je primijetio da je netko provalio u hotel.

Između ostalog, tužiteljstvo o Damirovom iskazu navodi i sljedeće:

„Hotel je zapušten zbog čega su od zatvaranja istog počele zalaziti razne osobe tijekom noći u isti te oštećuju objekt izvana i iznutra. Objekt je neosvjetljen, a na njemu su neka stakla razbijena. Osjeća odgovornost da ipak pripazi na objekt, s obzirom da tamo posjeduje lokal. Tijekom noći 16/17. travnja 2023. primijetio je da netko iz spremišta uz ugostiteljski objekt, koji je direktno vezan za ostatak hotela, uzeo njegov "miniwash" te ga je odnio u napušteni prostor hotela. Tijekom dana 17. travnja 2023. obišao je unutrašnjost napuštenog hotela i pronašao svoj uređaj te a je odnio natrag u spremište. Stavio je bravu na vrata koje dijele prostorije hotela od spremišta da spriječi neželjene ulaske iz prostora hotela. Tada je postao svjestan da netko noću zalazi u unutrašnjost otela zbog čega je odlučio pripaziti na isti i češće obilaziti svoj ugostiteljski objekt. Dana 18. travnja 2023. oko 00,00 sati kada je obilazio svoj ugostiteljski objekt, s prednje strane hotela je vidio u unutrašnjosti kroz prozore slabije svjetlo, a s obzirom da hotel nije uključen na električnu energiju, zaključio je da je netko opet u njemu, a primijetio je ispred hotela na parkiralištu parkirano osobno vozilo "Opel Astra", crne boje, koje je u tom trenutku mogao povezati samo s osobom koja se nalazila u hotelu jer drugih auta u blizini nije bilo, zbog čega je odmah mobitelom izvijestio policiju u Zaboku i dao im obavijest o tom automobilu. Zatim je autom otišao na cestu koja vodi prema groblju iza hotela odakle je promatrao što će se događati dok ne dođe policija. U jednom trenutku je nakon nekog vremena kroz prozor na stražnjoj strani hotela izašla muška osoba odjevena u crno, bila je jače tjelesne građe, nečim je prekrivala lice zbog čega se brzo spustio natrag ispred hotela da vidi kuda će ta osoba otići. Ta osoba je odmah krenula prema prethodno navedenom osobnom automobilu, u rukama je nosila nekakve manje ljestve, kod automobila je zastala i nešto radila, nakon čega je, najvjerojatnije primijetivši njegov auto, od spomenutog automobila pobjegla zajedno s ljestvama po parkiralištu u otvoreno dvorište objekta kupališta "Aquae vivae", te osobu nakon toga više nije vidio i ne zna kamo je dalje otišla, a o tim saznanjima je ponovno mobitelom izvijestio policiju u Zaboku. Nakon toga pričekao je policajce koji su izašli na mjesto događaja, prenio im svoja saznanja i otišao kući. Radi mraka i činjenice da je osoba na licu imala nekakvu masku, vjerojatno medicinsku, istu ne bi mogao prepoznati, ali je gotovo siguran da se radilo o muškoj osobi jače tjelesne građe i siguran je da se ta osoba koristila spomenutim osobnim automobilom kojeg je nakon bijega ostavila na parkiralištu.“, prenosi tužiteljstvo Damirovo svjedočenje.

Kako su istražitelji utvrdili da je navedeni automobil u vlasništvu Ivice, koji je već ranije osuđivan za slična kaznena djela, a i s obzirom na živopisno svjedočenje Damira, Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru smatra kako je upravo Ivica osoba koja je provalila u hotel.

„Slijedom svega navedenoga, podizanje ove optužnice se ukazuje opravdanim i na zakonu osnovanim, a predložena kazna razmjerna stupnju krivnje okrivljenika, okolnostima počinjenja djela te okolnosti dosadašnje višestruke osuđivanosti okrivljenika.“, navodi ODO Zlatar u svom optužnom prijedlogu, tražeći, ponavljamo, za njega 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora.

Još članaka iz "Krapinske Toplice"

Facebook