Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO I VIDEO: U Krapinskim Toplicama vježbali spašavanje djece iz škole


Foto i video: Rikard Jadan

U petak poslijepodne u zgradi i okolici Osnovne škole Krapinske Toplice održana je velika, 50- minutna vježba civilne zaštite pod nazivom „Potres – 2023“.

Pogledajte video:

Kako su pojasnili organizatori, cilj vježbe bio je praktična provjera Plana evakuacije i spašavanjaučenika i zaposlenika u slučaju mogućeg potresa i požara. Osim osposobljenosti djelatnika i polaznika škole za postupanje u slučaju izvanrednih situacija i valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, promatrala se osposobljenost i postupak u intervenciji operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi.

Vježbi je prisustvovala i načelnica Općine Krapinske Toplice, Gordana Jureković, koja je naglasila kako se iskreno nada da ovo iskustvo koje su svi uključeni stekli u današnjoj vježbi, nikad neće morati biti primijenjeno u stvarnosti.

- Unazad par godina svjedočili smo brojnim nepogodama u Hrvatskoj, od potresa, požara i poplava, a isto tako, nažalost, živimo u turbulentnim vremenima i svakodnevno slušamo o ratovima i raznim drugim ugrozama. Naš sustav civilne zaštite, kao i sve naše žurne službe, redovito pokazuju visoki nivo spremnosti da reagiraju u svakoj neprilici, no, mi smo kao društvo posljednjih desetljeća malo zapostavili edukaciju i spremnost građana, pogotovo djece, koja su najosjetljiviji i najvažniji dio svakog društva, da ispravno reagiraju u slučaju određenih ugroza. Stoga smatram da je ova vježba manje važna za naše žurne službe, koje, ponavljam, redovito vježbaju i održavaju svoju spremnost, u odnosu na to koliko je važna za našu djecu koja su danas u ovoj vježbi sudjelovala i imala priliku naučiti kako se ponašati u izvanrednim situacijama. Iskreno se nadam da im to iskustvo nikad neće trebati, no, naša je dužnost educirati ih, ali isto tako im pokazati na konkretnom primjeru kako se uvijek mogu osloniti na naš sustav i na naše žurne službe, kojima ovim putem zahvaljujem na svemu što čine za našu zajednicu, pa tako i na ovoj vježbi koju su danas pripremili - rekla je načelnica Jureković.

Da je ova vježba bila dobra, ali i potrebna, rekao je i ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice, Samson Štibohar.

- Poanta cijele priče je to da smo prije dvije godine pogođeni potresom i nastala je velika šteta na objektu škole. Stoga smatramo ovu vježbu jako bitnom, svrsishodnom i velikim sigurnosnim elementom učenika i djelatnika. Učenici su bili pripremljeni na ovo, budući da je je u pitanju vježba, no vidim da su jako ozbiljno shvatili ovu vježbu i da propitkuju što, kako i tko - rekao je Štibohar.

Inače, u vježbi su sudjelovale tzv. upravljačka i vježbovna skupina. Upravljačku skupinu činile su: Služba civilne zaštite Krapina, operativne snage vatrogastva Općine Krapinske Toplice, Zavod za hitnu medicinu Krapinsko - zagorske županije, GDCK Zabok, HGSS – Stanica Zlatar Bistrica, PP Zabok, načelnik stožera civilne zaštite Općine Krapinske Toplice, Općinska načelnica, Jedinstveni upravni odjel Općine Krapinske Toplice. Vježbovnu skupinu činile su: Operativne snage sustava civilne zaštite, žurne službe, službenici i namještenici Općine Krapinske Toplice, djelatnici i učenici Osnovne škole Krapinske Toplice.

.

.

.

.

.

.

Još članaka iz "Krapinske Toplice"

Facebook