Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnica Krok: Radovi na dogradnji dječjeg vrtića biti će gotovi do kolovoza ove godine!


Općinsko vijeće Općine Konjščina po prvi put se okupilo u ovoj godini na svojoj 29. sjednici na kojoj je doneselo nekoliko odluka.Tako je nakon usvajanja Zapisnika s 28. sjednice Općinskog vijeća, prva točka dnevnog reda bila donošenje I. izmjene i dopune plana proračuna za 2024. godinu.

Izmjene

Prva izmjena proračuna Općine Konjščina u cijelosti se odnosi na projekt dogradnje i opremanja Dječjeg vrtića Konjščina. U izvornom planu iskazan je iznos samo za radove bez opremanja koji je bio dio javnog savjetovanja za provođenje javne nabave kao procijenjena vrijednost, dok iznos u I. izmjeni i dopuni plana proračuna za 2024. cjelokupno zaokružuje izgradnju, opremanje i uslugu stručnog nadzora, te ostalih usluga potrebnih za provedbu navedenog projekta. Potpora iz EU fondova iznosi 325 tisuća eura, a očekuje se potpora od Ministarstva regionalnog razvoja dok će 30% ukupnog iznosa snositi Općina. Kako bi se izbjegla moguća kašnjenja kod isplate potpora, te samim time onemogućilo plaćanje dobavljača, Općina Konjščina dugoročno će se kreditno zadužiti u punom iznosu od 807 tisuća eura kolika je vrijednost projekta. dok će se sredstva po dobivanju potpora odmah vraćati u kredit.

Više o samoj izmjeni proračuna pojasnila je načelnica Anita Krok kazavši kako će se kredit vraćati odmah po dobivanju sredstava od Ministarstva i EU fonda.

- Ovom dogradnjom dječjeg vrtića dobiti ćemo prostor za dodatnih 40 djece i samim time od iduće godine neće biti liste čekanja. Radovi bi trebali biti gotovi do 01. kolovoza ove godine kako bi vrtić bio spreman od 01. rujna ove godine odnosno za početak pedagoške godine. Upravo zbog toga se i zadužujemo kako bismo osigurali sredstva za izvođače kako radovi ne bi kasnili – objasnila je načelnica.

Plaće

Jedna od važnijih točaka dnevnog reda bila je i donošenje odluke o izmjenama odluke o utvrđivanju koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Konjščina.
Zakonom je propisano da se koeficijenti za obračun plaće službenika i namještenika određuju unutar raspona koeficijenata od 1,00 do 6,00. S obzirom na to da je 6. studenog 2020. godine na sjednici donesena odluka kojom je koeficijent za čistačicu od 0.80, istu je potrebno uskladiti sa Zakonom.

Plaća službenika, odnosno namještenika Jedinstvenog upravnog odjela čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta na koje je službenik, odnosno namještenik raspoređen i osnovice za obračun plaće, uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža.

Raspravljalo se i o mjerama, kriterijima i postupcima za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području općine Konjščina.

Sufinanciranje

Općina će tako mladim obiteljima sufinancirati gradnju obiteljske kuće na području općine do najviše 3 tisuće eura, kupnju obiteljske kuće ili stana na području općine do najviše 3 tisuće eura, rekonstrukciju obiteljske kuće ili stana, također u iznosu do 3 tisuće eura i kupnju ili nadogradnju kuće mladim obiteljima koje se bave poljoprivredom i žive u ruralnim područjima općine do najviše 3 tisuće eura.

-Što se tiče ove odluke, prvotni prijedlog za sufinanciranje iznosio je 2 tisuće eura, no, povećali smo ovaj iznos na 3 tisuće eura kako bismo još više mladim ljudima odnosno mladim obiteljima omogućili ostanak u našoj općini – kazala je načelnica Konjščine.

U nastavku sjednice jednoglasno je prihvaćeno i polugodišnje izvješće o radu načelnice za drugih 6 mjeseci 2023. godine, a načelnica Krok je vijećnice i vijećnike obavijestila o tome kako se jedan liječnik javio na mjeru kojom Općina Konjščina daje potporu u iznosu od 5 tisuća eura za rad u Domu zdravlja u Konjščini. Kako je rekla načelnica, potrebno je raspisati natječaj kako bi liječnik s 01. travnja mogao početi s radom.
Osim ove odluke, vijećnici moraju donijeti i odluku o mjerama za majke poduzetnice odnosno odluku prema kojoj bi se ženama koje otvaraju tvrtku ili obrt financirao smještaj djeteta u dječjem vrtiću.

-Zbog dosta velike zainteresiranosti žena, a koje su i ujedno majke djece vrtićke dobi, za ovu potporu, ovu odluku trebamo donijeti do iduće sjednice. Naime, ovom odlukom djeca čije majke otvaraju tvrtku ili obrt, imala bi besplatan smještaj u dječjem vrtiću godinu dana – zaključila je načelnica.

Još članaka iz "Konjščina"

Facebook