Prethodni članak
Sljedeći članak

MALI JUBILEJ: Svečano otvoren 15. Sajam pri Starom gradu u Konjščini


Prikaz starih zanata i običaja, bitka s Turcima, dvoboji vitezova, gađanje lukom i strijelom, renesansni plesovi, žongleri, radionice, starinske igre, bogata gastronomska ponuda, sve to dočekalo je brojne posjetitelje na 15. Sajmu pri Starom gradu u Konjščini koji se 4. i 5. svinja održava u Konjščini u organizaciji Udruge grofovija Konjski.

Sajam starih zanata i običaja koji prikazuje život u srednjovjekovnom vojnom taboru, s ciljem njegovanja njegovanje tradicije i kulturne baštine te oživljavanja načina života stanovnika oko Starog grada Konjščine u vrijeme bitke s Turcima 4. svibnja 1545. godine, bitke koju je predvodio Nikola Šubić Zrinski, posjetio je i predsjednik RH Zoran Milanović, koji je obišao utvrdu i štandove.

Općina Konjščina glavni je pokrovitelj Sajma, a Sajam je otvorila načelnica Općine Konjščina Anita Curiš Krok, poželjevši dobrodošlicu brojnim pristiglim udrugama koje godinama surađuju s Grofovijom Konjski na organizaciji Sajma.

– Ovaj je događaj za našu općinu veoma bitan jer predstavlja kulturu i povijest koju mi kao Općina podržavamo i bitna nam je u daljnjoj turističkoj promociji. Hvala Udruzi Grofovija Konjski na organizaciji i svim lokalnim udrugama koje sudjeluju u pripremi događaja. Ovaj dan prije 479 godina održala se bitka upravo ovdje. Najavljujem, na veliko zadovoljstvo svih nas, uskoro krećemo s projektno – tehničkom dokumentacijom za uređenje dvorca kako bi ovaj Stari grad još više istaknuli jer ovo je jedina ovakva utvrda u istočnom dijelu Zagorja i moramo držati do toga – rekla je Curiš Krok.

Predsjednica Udruge grofovije Konjski Jasna Lugarić bila je sretna što je vrjeme ove godine poslužilo i istaknula da su pripreme sajma opsežne i zahtjevne.

– Počeli smo 2007., kada smo imali prvi Sajam u kojem su sudjelovale samo tri udruge, a u godinama korone nije se održavao. Drago nam je da smo opstali, da trajemo, da je to postala tradicija, da imamo sve više prijatelja i posjetitelja. Došle su udruge iz Slovenije, Mađarske, dakle sajam je međunarodnog tipa. Čast nam je i priznanje za naš rad što nas je posjetio predsjednik Milanović – rekla je Lugarić.


Manifestaciju nije propustio niti župan Željko Kolar, koji je čestitao 15. godinu, jedan mali jubilej.

– Ovo je specifično, mi smo naučeni da su naši dvorci i kurije građane na bregima, ovdje je u nizini i građena je zbog zaštite od prodora Turaka. Na žalost, ovu bitku smo izgubili, ali tradicija i povijest je ostala. Napori Općine da preko Ministarstva kulture i europskih sredstava obnovi dvorac do kraja i da mu namjenu koja bi bila samoodrživa treba podržati, a ovdje je mogućnost i da se predstave stari zanati, da svoje proizvode izlože OPG – ovi i ovo je jedna lijepa priča, kao dodatna turistička ponuda našim hotelima koji generraju najveći broj smještaja – rekao je župan Kolar.

Dodajmo još da je manifestacija međunarodnog karaktera, a sudjeluju, među ostalima, Vitezovi Zlatnog kaleža, Red Ružice grada Orahovice, Viteški red Sveti Nikola-Varaždin, Udruga Sveti Juraj-Đurđevac, Streličari Krvavog mosta, Red Srebrnog zmaja, Vitezovi Zelingradski, Ženski vokalni sastav KUŠLEC Konjšćina, Udruga grofovije Konjski, Lidija Gašpar, Plesna skupina KONTEA, Plesna skupina Šeherezade-Zagreb, Kulturno društvo igralska skupina Gašperja Lambergarja-Bled, Udruga Cirkultura-Zagreb, Dubovački streličari – Karlovac, Red Zlatnog hmelja, Keglevićeva straža, Ružin krug, Plesna skupina Vrbovec, Plesna skupina Šaleška gospoda-Velenje, Društvo cesarsko-Kraljevi Ptuj i mnogi drugi.

 

 

 

 

 

 

Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE

Još članaka iz "Konjščina"

Facebook