Prethodni članak
Sljedeći članak

Tri zagorska grada u TOP 5 gradova RH s najvećim povećanjem povučenog EU novca. Zlatar prvi u RH


Grad Zlatar imao je u prošloj godini najviše postotno povećanje u povlačenju EU novca među gradskim središtima u RH, rekordno u odnosu na prethodnu godinu (+9.091,28 posto, odnosno 71.000- 6.525.811 kuna). Pokazala je to najnovija analiza podataka Ministarstva financija o konsolidiranim proračunima 128 hrvatskih gradova za 2022. godinu, koju je proveo portal Gradonačelnik.hr.

Ono što je posebno zanimljivo jest da su čak 3 zagorska grada među TOP 5 hrvatskih gradova koji su u prošloj godini imali najviše postotno povećanje u povlačenju EU sredstava. Tako je uz Zlatar, koji je na prvom mjestu, na trećem mjestu Grad Klanjec, a na petom Pregrada.


Što se tiče samog Zlatara, Gradonačelnik.hr piše kako taj zagorski grad u 2024. godini očekuje još više velikih projekata iz EU fondova, za neke su već sklopili ugovore, neke rezultate još čekaju, ali vjeruju da su projekti kvalitetni i da će biti odobreni. Tako imaju odobrenu još jednu šumsku cestu – Juranščina – Belecgrad. Tu je još i projekt- Dogradnje i opremanja dječjeg vrtića, gdje je planirano rušenje starog montažnog dijela vrtića i izgradnju novog dijela. Vrijednost projekta je 1.431.642,61 eura, a potpora iznosi 487.358,15 eura. Rezultate čekaju za projekt izgradnje Područnog vrtića s kuhinjom, vrijednost kojeg projekta je 2.698,000 eura, a tražena potpora iznosi 1.270.565 eura.


-Spremni smo i za nove natječaje za koje smo pripremili projektne dokumentacije, i vjerujemo u uspješnost njihovih realizacija. Kao gradonačelnica znam da je za razvoj grada nužno povući EU sredstva, jer proračun malog grad za velike razvojne projekte nije značajan. Stvorili smo viziju grada kakvog vidim u budućnosti, a uz dobre projekte i kvalitetan tim zaposlenika vidjela sam to mogućim. Tako od 2017. radimo na izradi raznih projektnih dokumentacija kako bi po otvaranju natječaja bili spremni za prijavu. Takvo razmišljanje pokazalo se uspješnim i drago nam je da smo u 2022. ušli u Top 10 vodećih središta prema porastu povučenih EU sredstava – rekla je  Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnica Zlatara.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook