Prethodni članak
Sljedeći članak

'Kod Zagorke' u Klanjcu pod slikarskom palicom klanječke umjetnice


U subotu, 21. listopada otvorena je izložba "Kod Zagorke" klanječke umjetnice Mateje Harapin (rođ. Babić). Magistra edukacije likovne kulture od 2010. godine sudjeluje na brojnim skupnim izložbama, a petom po redu samostalnom izložbom osvojila je i klanječku publiku. Članica je HDLU Zagreb, ULS Zaprešić, voditeljica Likovne udruge Oton Iveković, ali i organizatorica te voditeljica brojnih radionica za djecu i mlade.

– Možda se čini kao neobičan spoj uz likovnu izložbu slaviti knjigu i književnost u Mjesecu hrvatske knjige, no vrlo brzo posjetitelji Matejine izložbe uvjerili su se u suprotno. Spoj književnosti i umjetnosti nadovezuje se i nadopunjuje na ovogodišnju temu manifestacije "Književnost bez granica!" jer Matejina umjetnost bezgranična je i beskrajna inspiriracija proizašla iz književnosti, života i djelovanja književnog i novinarskog opusa Zagorke. Njene slike kombinacija su knjiga, slova, riječi, poteza kista i boje u kojima se ističe veličina i snaga nikad zaboravljene, vječito aktualne prve hrvatske profesionalne novinarke, političke aktivistice i popularne književnice Marije Jurić Zagorke. I dok Zagorka sažima svoja i naša životna razočaranja u uzbudljive romane koje su mnogi čitali, Mateja sažima snagu velike žene i zahvalnost kroz uzbudljive i impresivne slike. Svojim nam je slikama otkrila svoj svijet umjetnosti, neosporiv talent, veliku ljubav prema stvaranju i svijet u kojem knjiga dobiva novi značaj i postaje sredstvo kojim prenosi svoje misli i svoju umjetnost, ujedno odajući počast Zagorkinom stvaralaštvu – rekla je ravnateljica klanječke Gradske knjižnice Adrijana Čelec.

Izložene su i fotografije nastale tijekom foto natječaja Gradske knjižnice "MORE KNJIGA?" i nagrađene su dvije pobjednice. Natječaj kojim je inicirana maštovitost, humor i ljubav prema knjizi privukao je korisnike Knjižnice, a posebno su se istakli radovi Lade Skrbinac i Mikele Janko, pobjednice natječaja. Večer je upotpunimo i Igor Siročić glazbenim programom, a druženje se nastavilo uz prigodan domjenak.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook