Prethodni članak
Sljedeći članak

„S povećanjem proračuna od 254,96%, Grad Klanjec na prvom je mjestu u Republici Hrvatskoj“

S gradonačelnikom Grada Klanjca Zlatkom Brlekom razgovarali smo o izvršenju gradskog proračuna u proteklom četverogodišnjem razdoblju


S obzirom na razvoj situacije, moram biti izuzetno zadovoljan s veličinom proračunskih prihoda u razdoblju 2017. – 2019. godine, jer prema podacima Ministarstva financija, a na osnovu konsolidiranih proračuna u Republici Hrvatskoj, Grad Klanjec je u tom razdoblju povećao proračune za 254,96% i po postotku povećanja na prvom smo mjestu u Republici Hrvatskoj. Ako pak promatramo povećanje po glavi stanovnika, na trećem smo mjestu – u tom razdoblju proračun po glavi stanovnika povećan je za 5,7 tisuća kuna. To su prije svega sredstva dobivena temeljem javljanja na različite natječaje za realizaciju u tom razdoblju osmišljenih projekata, od dječjeg vrtića, sanacije odlagališta, reciklažnog dvorišta, asfaltiranih cesta, novih nogostupa i slično – rekapitulirao je gradonačelnik Brlek kretanje proračuna Grada Klanjca u prve tri godine mandatnog razdoblja.

„I u vrijeme korona krize poslovanje Grada je stabilno“

Prihodi proračuna Grada Klanjca u kriznoj 2020. nisu se smanjili u odnosu na 2019., već su u 2020. godini ostali na istoj razini, čak su neznatno i povećani. – To prvenstveno možemo zahvaliti našim poduzetnicima i obrtnicima, koji su vrijedno radili i zapošljavali unatoč krizi. Grad je u 2020. financirano sve svoje rashode kao i prethodnih godina. Prihodi od turizma ne predstavljaju neki značajniji udio u prihodu proračuna. Najvažniji prihod nam je od poreza i prireza na dohodak i on se nije smanjivao. Sve one koji nisu radili zbog mjera Stožera, Grad je oslobodio plaćanja najamnine, a na rok od 6 mjeseci bili su osobođeni plaćanja komunalne naknade te smo i na taj način kao jedinica lokalne samouprave pokušali pomoći našim obrtnicima i poduzetnicima u prevladavanju ove krize. Mogli bismo stoga zaključiti da su prve 2-3 godine mandata bile vrlo uspješne, dok bismo stanje u godini COVID-a mogli ocijeniti stabilnim – zadovoljan je Brlek.

„U Grad smo privukli novac zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU i natječajima ministarstava“

Kroz cijelo četverogodišnje razdoblje Grad je financirao svoje proračunske korisnike. – Financirali smo rad dječjeg vrtića, Kulturnog centra, Gradske knjižnicue, sve ostale vrtiće koje pohađaju djeca s našeg područja, osnovnoškolsko obrazovanje, socijalu, vatrogastvo, prijevoz učenika i studentske pomoći. Tu je i tekuće i investicijsko održavanje komunalne infrastrukture i sve ono što spada u djelokrug rada gradske uprave u skrbi za dobrobit svojih sugrađana. Naše poslovanje bilo je uspješno jer, ako imate povećanje proračuna za 254,96%, to onda znači da ste svojim projektima u Grad privukli novac, prvenstveno bespovratna sredstva EU, ali i sredstva koja smo dobili na osnovu natječaja koje su raspisala naša ministarstva – zaključio je klanječki gradonačelnik.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook

Životinja (uočena je divlja svinja) na autocesti A7 Orehovica-Šmrika između čvora SV. KUZAM i čvora DRAGA. Molimo korisnike za dodatan oprez.Zbog vjetra promet je dopušten samo za osobna vozila: -autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče, između čvorova...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program