Prethodni članak
Sljedeći članak

„S povećanjem proračuna od 254,96%, Grad Klanjec na prvom je mjestu u Republici Hrvatskoj“

S gradonačelnikom Grada Klanjca Zlatkom Brlekom razgovarali smo o izvršenju gradskog proračuna u proteklom četverogodišnjem razdoblju


S obzirom na razvoj situacije, moram biti izuzetno zadovoljan s veličinom proračunskih prihoda u razdoblju 2017. – 2019. godine, jer prema podacima Ministarstva financija, a na osnovu konsolidiranih proračuna u Republici Hrvatskoj, Grad Klanjec je u tom razdoblju povećao proračune za 254,96% i po postotku povećanja na prvom smo mjestu u Republici Hrvatskoj. Ako pak promatramo povećanje po glavi stanovnika, na trećem smo mjestu – u tom razdoblju proračun po glavi stanovnika povećan je za 5,7 tisuća kuna. To su prije svega sredstva dobivena temeljem javljanja na različite natječaje za realizaciju u tom razdoblju osmišljenih projekata, od dječjeg vrtića, sanacije odlagališta, reciklažnog dvorišta, asfaltiranih cesta, novih nogostupa i slično – rekapitulirao je gradonačelnik Brlek kretanje proračuna Grada Klanjca u prve tri godine mandatnog razdoblja.

„I u vrijeme korona krize poslovanje Grada je stabilno“

Prihodi proračuna Grada Klanjca u kriznoj 2020. nisu se smanjili u odnosu na 2019., već su u 2020. godini ostali na istoj razini, čak su neznatno i povećani. – To prvenstveno možemo zahvaliti našim poduzetnicima i obrtnicima, koji su vrijedno radili i zapošljavali unatoč krizi. Grad je u 2020. financirano sve svoje rashode kao i prethodnih godina. Prihodi od turizma ne predstavljaju neki značajniji udio u prihodu proračuna. Najvažniji prihod nam je od poreza i prireza na dohodak i on se nije smanjivao. Sve one koji nisu radili zbog mjera Stožera, Grad je oslobodio plaćanja najamnine, a na rok od 6 mjeseci bili su osobođeni plaćanja komunalne naknade te smo i na taj način kao jedinica lokalne samouprave pokušali pomoći našim obrtnicima i poduzetnicima u prevladavanju ove krize. Mogli bismo stoga zaključiti da su prve 2-3 godine mandata bile vrlo uspješne, dok bismo stanje u godini COVID-a mogli ocijeniti stabilnim – zadovoljan je Brlek.

„U Grad smo privukli novac zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU i natječajima ministarstava“

Kroz cijelo četverogodišnje razdoblje Grad je financirao svoje proračunske korisnike. – Financirali smo rad dječjeg vrtića, Kulturnog centra, Gradske knjižnicue, sve ostale vrtiće koje pohađaju djeca s našeg područja, osnovnoškolsko obrazovanje, socijalu, vatrogastvo, prijevoz učenika i studentske pomoći. Tu je i tekuće i investicijsko održavanje komunalne infrastrukture i sve ono što spada u djelokrug rada gradske uprave u skrbi za dobrobit svojih sugrađana. Naše poslovanje bilo je uspješno jer, ako imate povećanje proračuna za 254,96%, to onda znači da ste svojim projektima u Grad privukli novac, prvenstveno bespovratna sredstva EU, ali i sredstva koja smo dobili na osnovu natječaja koje su raspisala naša ministarstva – zaključio je klanječki gradonačelnik.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook