Prethodni članak
Sljedeći članak

'Naše najveće kapitalno ulaganje je novi dječji vrtić, jedan od najljepših i energetski najjačih u Hrvatskoj'

Povodom Dana Grada Klanjca koji se obilježava na blagdan Sv. Florijana, 4. svibnja, razgovarali smo s gradonačelnikom Zlatkom Brlekom

  • Gradonačelnik Zlatko Brlek

    Gradonačelnik Zlatko Brlek


ZL: Za početak, kako će se obilježiti ovogodišnji Dan grada?

Naša će proslava biti i ove godine vrlo skromna i svakako u skladu s epidemiološkim mjerama jer nam je zdravlje i dalje na prvom mjestu. Prigodnu svečanost održat ćemo na sam Dan grada uz dodjelu javnih priznanja za ovu, ali i prošlu godinu u kojoj zbog pandemije nismo održali svečanu sjednicu. U nedjelju 9. svibnja ispred kapelice našeg zaštitnika sv. Florijana bit će održana sveta misa za grad, sve naše stanovnike i zagorske vatrogasce, mali on line program pripremaju naši dragi osnovci. Bude li lijepo vrijeme pozivamo naše sugrađane da u nedjelju 9. svibnja prošeću do Cesargrada, a ako su pri dobroj volji snime i koju lijepu fotografiju našeg grada iz ptičje perspektive. Kulturni centar nagradit će nekoliko najuspješnih fotografa amatera, a na lijepo uređenom proplanku kod našeg planinarskog doma ima sad dovoljno mjesta da svi mogu na sigurnoj udaljenosti malo predahnuti i uživati."

Novi dječji vrtić

Z: Koje biste značajnije ostvarene projekte izdvojili u proteklih godinu dana?

Meni osobno, a vjerujem i velikoj većini naših sugrađana, posebno je zadovoljstvo što smo uspješno i prije roka završili najveće naše kapitalno ulaganje – izgradnju novog dječjeg vrtića. Možemo se pohvaliti da je naš projekt izgradnje dječjeg vrtića bio među tri najbolja ocijenjena projekta u Republici Hrvatskoj i među samo tri koji je dobio maksimalnu potporu od 7.440.000,00 kuna iz Programa ruralnog razvoja EU, a ukupna vrijednost izgradnje i opremanja dječjeg vrtića neto površine 620 m2 iznosila je 9.973.954,64 kuna. Veliko je zadovoljstvo znati da u Klanjcu više nema liste čekanja za upis u vrtić koja nas je godinama mučila, da su otvorene nove jaslice, zaposleno novo stručno osoblje, produžen rad vrtića do 19 sati, da imamo prostora i za novu odgojnu grupu ako se pokaže potreba. Klanječkoj djeci i roditeljima svakodnevno je dostupan jedan od najljepših i energetskih najučinkovitijih vrtića u Hrvatskoj. Na cijelom području grada u okviru projekta NEWLIGHT zamijenjeno je 656 postojećih svjetiljki javne rasvjete. Najsuvremenija ekološka javna rasvjeta donijela nam je uštedu od 63%. Za usporedbu, u razdoblju od 1.7.-31.12.2019. za troškove javne rasvjete Grad Klanjec potrošio je 104.607,64 kn, a u istom razdoblju 2020. samo 38.084,55 kn. U proteklom su razdoblju realizirani i značajni redovni projekti u izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture, a prvenstveno je riječ o programu asfaltiranja nerazvrstanih cesta u što je zadnjih godina uloženo više oddva milijuna i sto deset tisuća kuna, a u pandemijskoj 2020.gotovo 600 tisuća kuna. Za ovu godinu preostala je još samo jedna, završna faza izgradnje nogostupa na dionici od Mihanović Dola do Novih Dvora, a u prošlogodišnju dionicu uloženo je 650 tisuća kuna. Modernizirana je i cesta od Klanjca do Dola Klanječkog, uz proširenje postojećeg nogostupa, čije se asfaltiranje očekuje idućih dana.

Izgradnja nogostupa u Gredicama

ZL: Bilo je i manjih, ali značajnih aktivnosti i projekata?

Tijekom 2019. i 2020. godine Grad Klanjec bio je među vodećim hrvatskim gradovima po izdvajanju proračunskih sredstava za predškolski odgoj. Grad Klanjec isplaćuje potporu u iznosu od 2.000 kn za prvo dijete, 3.000 kn za drugo i 4.000 kuna za treće dijete u obitelji. Financijska pomoć roditeljima četvrtog djeteta iznosi 5.000 kuna, a za svako slijedeće povećava se iznos za dodatnih tisuću kuna. Pritom, Grad Klanjec sa 60 posto cijene sudjeluje u plaćanju vrtića za prvo dijete, za drugo se iznos umanjuje za 20 posto, dok je za treće vrtić besplatan. Jedna od aktivnosti koja je naišla na odličan odaziv i oduševila roditelje je otvaranje logopedskog kabineta čiji rad sufinanciraju Grad Klanjec i Općina Veliko Trgovišće. Iako nije osnivač, Grad redovito pomaže osnovnoj školi pa su tako u protekle tri godine kupljene nove pametne ploče, kako za matičnu školu u Klanjcu, a tako i za područnu u Lučelnici. Učenicima i studentima slabijeg imovinskog statusa kontinuirano se daje financijska potpora, kao i onima koji postižu odlične rezultate tijekom školovanja. Grad subvencionira i nabavu radnih bilježnica za sve svoje osnovnoškolce, sufinancira se i učenički prijevoz djeci koja to pravo ne ostvaruju na temelju pedagoških standarda, školska kuhinja. Posebno sam zadovoljan uvođenjem produženog boravka u školi za koji Grad sufinancira plaću učitelja. Klanjec je također među rijetkim jedinicama lokalne samouprave koja sufinancira i linijski prijevoz, konkretno prema Zaprešiću, kako bi njegovi građani brže stigli do Zagreba, za tu svrhu godišnje izdvaja 150.000 kuna. Grad je ove godine osigurao i besplatne plave i žute kante za odvajanje otpada svojim stanovnicima. Pripremljena je sva potrebna dokumentacija za proširenje gradskog groblja, uređenje stepenica na prečkom putu, a posebno vesele novouređena pročelja na vatrogasnom i planinarskom domu. Napravljen je novi multimedijski postav stalne izložbe sarkofaga obitelji Erdődy, izrađena Strategije razvoja turizma do 2027. godine.

ZL: Kolika su ukupno povučena sredstva od ministarstava i iz europskih fondova i kako ste time zadovoljni?
Od čak 13 novih projekata koje smo pokrenuli, deset ih je u potpunosti realizirano, a tri (izgradnja nogostupa, Kuća EU himni i šetnica s biciklističkom stazom) realiziraju se u fazama.
S obzirom da je većina tih projekata sufinancirana sredstvima europskih fondova, Grad Klanjec nalazi se među 10 najuspješnijih gradova po povučenim EU sredstvima prema broju svojih stanovnika, a to je i najbolji putokaz kako raditi dalje. Vrijednost realiziranih projekata od lipnja 2017. do 31. prosinca 2020. iznosi nešto više od 30 milijuna kuna, a od toga je 12 milijuna kuna europskih sredstava.

ZL: Kako se s obzirom na koronakrizu punio proračun i koliko je kriza utjecala na planove? Na koji je način Grad pomogao svojim obrtnicima i gospodarstvenicima?

Predan rad i kvalitetni programi omogućili su rast proračunskih prihoda na godišnjoj razini od čak 255 % pa je Klanjec vodeći grad u Hrvatskoj po rastu prihoda u odnosu na broj stanovnika. Tako je izvorni proračun u 2016. godini bio 3,98 milijuna kuna, dok je u 2020. iznosio 6,32 milijuna kuna. Izvršenje Proračuna penjalo se pak od 6,6 mil.kn u 2017. do 23,4 milijuna kuna u 2019. godini, što smo uspjeli postići realizacijom kvalitetnih programa financiranih isključivo bespovratnim EU sredstvima. Takav pristup proračunskim novcima omogućio je da i lani u krizi izazvanoj pandemijom COVID - a 19 redovito izvršavamo sve svoje obveze i realiziramo većinu investicija koje smo planirali prije epidemije. Veliko je zadovoljstvo što ova korona kriza nije zaustavila 17 milijuna kuna tešku investiciju Predionice Klanjec. Riječ je o izgradnji skladišta za površine 4000 četvornih metara koje je dovršeno sredinom prošle godine. To je drugi dio ulaganja, koje je započelo 2017., a završeno 2018. godine izgradnjom proizvodne hale i ulaganjem od 45 milijuna kuna kojim su proizvodni kapaciteti povećani za 25-30 posto. Skladište pokriva otprilike 40 dana proizvodnje i omogućuje da jedina takva tvornica u Hrvatskoj svoj gotov proizvod plasira izravno iz Klanjca do svojih kupaca diljem Europe. Grad je izmjenom prostornog plana i oslobađanjem komunalnog doprinosa pridonio ovoj, jednoj od najvećih gospodarskih investicija u županiji. Svoju proizvodnju povećala je i druga tekstilna tvrtka u Klanjcu, Splendor tekstil, koja se može pohvaliti potpisanim ugovorom s njemačkom vojskom za šivanje čak 30.000 komada uniformi u iduće tri godine. U vrijeme korona krize i Grad Klanjec je, dakako, donio žurne mjere za ublažavanje posljedica za gospodarstvenke i građane, kao što je primjerice ukidanje plaćanja komunalne naknade i zakupa javnih površina za poduzetnike koji su obuhvaćeni protuepidemijskim mjerama. Tih obveza su bili oslobođeni svi gospodarstvenici koji nisu radili zbog Odluke o mjerama ograničavanja rada u trgovini i uslužnim djelatnostima. Grad smo s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti u Krapinsko-zagorskoj županiji, što je direktna posljedica zapošljavanja, a ne iseljavanja.

ZL: Nekoliko naznačajnijih projekata ostvarenih tijekom cijelog mandata?
Kad uzmem u ruke svoj predizborni letak iz 2017. drago mi je da mogu pogledati u oči svojim sugrađanima jer je 90% obećanog i ostvareno. Uz financijski najzahjtevniji projekt izgradnje vrtića, kao grad koji se strateški odlučio za održivi razvoj i zaštitu okoliša uspjeli smo realizirati i milijunske investicije u sanaciju odlagališta komunalnog otpada i reciklažno dvorište. Tako je Klanjec u relativnom iznosu (prema broju svojih stanovnika i trendu povećanja) posljednjih godina najviše izdvojio za zaštitu okoliša od svih gradova u Hrvatskoj. Nakon investicije vrijedne čak 9,4 milijuna kuna, sufinancirane od Fonda za zaštitu okoliša sa 73,92%., slika našeg odlagališta otpada Medvedov Jarek u potpunosti se promijenila. Imamo prvo odlagalište u Krapinsko-zagorskoj županiji sanirano prema EU standardima. Izgradnjom reciklažnog dvorište u Medvedovom Jarku vrijednog 2 milijuna kuna, od čega su 1,7 milijuna kuna europska sredstva, omogućili smo našim građanima besplatno odlaganje svih vrsta otpada. Osim novih projekata, u proteklom su razdoblju realizirani i značajni redovni projekti na izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture, a prvenstveno je riječ o programu asfaltiranja nerazvrstanih cesta u što je uloženo više od dva milijuna i stodeset tisuća kuna, a preostala nam je još samo jedna, završna faza izgradnje vrlo važnog nogostupa na dionici od Mihanović Dola do Novih Dvora uz županijsku cestu. Iz godine u godinu velike iznose ulažemo u sanaciju klizišta pa je tako bilo i u ovom mandatu u kojem smo uspjeli sanirati nekoliko financijski vrlo zahtjevnih.

ZL: Bliže nam se lokalni izbori. Objavili ste kandidaturu za još jedan mandat na čelu grada. Koji su planovi i želje za idući mandat?

Grad je i do sada poticao razvoj obrtništva i malog poduzetništva kroz subvenciju kamata na kredite za nabavu strojeva i opreme, poticaje u poljoprivredi, a u idućem razdoblju upravo će nove poticajne mjere u gospodarstvu biti u fokusu naše pažnje. Riječ je o bespovratnoj financijskoj potpori za otvaranje prvog obrta za mlade, sufinanciranju uzgoja autohtone vinove sorte Sokol, uzgoja zagorskog purana i novih ekoloških poljoprivrednih nasada, ali organizaciji besplatnih radionica i pružanju stručne pomoći za korištenje EU fondova, prijave na natječaje LAG-a, APRR-a za poduzetnike i poljoprivrednike. Neki od važnih projekata, poput proširenja gradskog groblja, već su pripremljeni za realizaciju, a intenzivno se radilo i na pripremi projekata za prijave za očekivane natječaje europskih fondova iz nove omotnice 2021.-2027. Nakon završetka nogostupa od naselja Lepoglavec do naselja Novih Dvora, selimo se na drugi kraj grada kako bi projektirali te krenuli u izgradnju nogostupa od naselja Rakovec, preko Polica, Lučelnice do Tomaševca. Tu je i izgradnja novog dječjeg igrališta u Lučelnici, ali i sportskog centra u Mihanović Dolu uz igralište NK Klanjec. Zatim širiti sustav javne rasvjete na čitavom području grada gdje postoje tehničke mogućnosti, asfaltiranje cesta i izgradnja nogostupa u svim naseljima, a prioriteti, kao i dosad, bit će broj stanovnika i školske djece koja ih svakodnevno koriste. Tu je i projektiranje novog izgleda Trga mira u središtu Klanjca, važna nam je i estetska promjena vizure grada te realizacija aktivnosti planiranih Strategijom razvoja turizma do 2027. godine. Jedan od prioriteta u narednom razdoblju bit će i sanacija štete koja je nastala u potresu krajem prošle godine, a procijenjena je na više od 15 milijuna kuna. Ako mi moji sugrađani još jednom odluče dati svoj glas, najveći dio aktivnosti Grada Klanjca bit će usmjeren na poticajne mjere u demografskoj politici, uz stalne potpore za djecu, odgoj, obrazovanje, uvodimo i potporu za kupnju prve nekretnine na našem području za mlade, a ako se planiranim anketiranjem utvrdi realna potreba u planu je i izgradnja novih stanova za mlade u javno-privatnom partnerstvu i uz poticajne mjere za njihovu kupnju. Cilj nam je podizanje kvalitete života za mlade i djecu, ali i jedan novi iskorak za dostojanstvenu starost našeg starijeg stanovništva.

ZL: Za kraj, koja je Vaša poruka građanima uz Dan grada?
I u ovim kriznim vremenima, imamo razloga biti ponosni na naš mali, ali lijepi grad i njegove vrijedne stanovnike, u kojem se svake godine uz Dan grada možemo pohvaliti nekim novim projektima koji su ostvareni. Najljepši događaj svakakako je bio otvorenje novog dječjeg vrtića sredstvima EU, a uz druge projekte i aktivnosti koje provodi Gradska uprava, uz uspješan rad naših poduzetnika i obrtnika, ustanova i udruga, imamo razloga biti pozitivni i vjerovati kako ćemo uspješno prevladati svaki izazov pred nama. Zahvaljujem ovom prilikom gradskim vijećnicima u zadnjem sazivu i svim našim suradnicima na uspješnoj suradnji. Siguran sam da imamo dovoljno volje, znanja, iskustva, dobrih ideja i optimizma da iz ove COVID krize možemo izaći jači i da ćemo uz zajedništvo koje je nas Klanjčane uvijek posebno krasilo i dalje izgrađivati naš grad kao ugodno i pristojno mjesto za život. Upućujem veliku čestitku dobitnicima ovogodišnjih gradskih priznanja, čestitam blagdan sv. Florijana svim našim vatrogascima, a svojim sugrađanima želim sretan Dan grada.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook

Životinja (uočena je divlja svinja) na autocesti A7 Orehovica-Šmrika između čvora SV. KUZAM i čvora DRAGA. Molimo korisnike za dodatan oprez.Zbog vjetra promet je dopušten samo za osobna vozila: -autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče, između čvorova...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program