Prethodni članak
Sljedeći članak

Pogledajte koji je zagorski grad na prvom mjestu po ulaganjima u kulturu

Klanjec se prema trendu povećanja sredstava za kulturu u 2020. godini smjestio na uvjerljivo prvo mjesto najbolje rangiranih gradova budući da je, u odnosu na 2019., izdvojio čak 477,7 posto veći iznos


Kako je nedavno pokazala analiza podataka Ministarstva financija koju je proveo Gradonačelnik.hr, Klanjec se prema trendu povećanja sredstava za kulturu u 2020. godini smjestio na uvjerljivo prvo mjesto najbolje rangiranih gradova budući da je, u odnosu na 2019., izdvojio čak 477,7 posto veći iznos.

Osim što Grad Klanjec financira redovnu djelatnost svojih kulturnih ustanova, odnosno Gradske knjižnice i Kulturnog centra te udruga u kulturi kao i još cijeli niz kulturnih programa koji se održavaju tijekom godine, u 2020.-oj su provedeni i značajni projekti u sklopu Centra za posjetitelje Putevima Lijepe naše i Stalne izložbe „Kuća europskih himni i kulturna baština Klanjca“ čiji su sastavni dio i outdoor ture za posjetitelj. Njima se spajaju kulturno-povijesne znamenitosti u okolici s lokalitetima povezanima s pričom o himni – Spomenikom Antunu Mihanoviću na klanječkom trgu, Spomen parkom znamenitih Klanjčana, utvrdom Cesargrad, Spomenikom himni u Zelenjaku, ostatkom dvorca Novi Dvori Cesargradski, Dvorcem Mihanović, Kurijom Razvor, Memorijalnim grobljem s nadgrobnim spomenikom majke Antuna Mihanovića u Velikoj Erpenji te mjestom Mihanovićeva rođenja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Izrađena je mobilna aplikacija koja vodi do navedenih lokacija, a postavljene su i tri interaktivne ploče s proširenom stvarnošću i to na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku. Na većini spomenutih lokacija preko QR kodova posjetiteljima se omogućava da putem suvremene tehnologije prate zanimljive priče o Mihanoviću i hrvatskoj himni, piše Gradonačelnik.hr.

Uz financijsku potporu Ministarstva turizma i Krapinsko-zagorske županije, izvedeni su arhitektonsko-građevinski radovi na sanaciji zidova i stropova unutar podruma franjevačkog samostana vrijedni više od 350 tisuća kuna, a napravljen je i novi stalni postav te multimedijska prezentacija stalne izložbe sarkofaga obitelji Erdody koju su izradili multimedijalni umjetnik Sandro Đukić i tvrtka CCN-images d.o.o. iz Zagreba. Za radove na novom postavu izdvojeno je 125 tisuća kuna, a sufinancirani su sredstvima Zaklade Adris. Oko 200 tisuća kuna uloženo je u rekonstrukciju postojećeg Spomen parka znamenitih Klanjčana s posljednjim počivalištem Antuna Mihanovića, slikara hrvatske povijesti Otona Ivekovića i antifašista Krste Ivekovića, a što je nastavak uređenja parka započetog još 2011. godine. Proširenjem dosadašnjeg polukružnog odmorišta i postavljanjem kamenih klupa iz punih kamenih blokova s uklesanim originalnim stihovima Mihanovićeve pjesme “Horvatska domovina” dodan je jedan novi sadržaj ovom registriranom kulturnom dobru memorijalne baštine i parkovne arhitekture te stvoren novi prostor za održavanje kulturnih programa na otvorenom, prvenstveno terenske nastave za učenike različitih nastavnih područja. Svojim izgledom, mali amfiteatar povezan je s postamentom spomenika Mihanoviću koji se nalazi na trgu u povijesnoj jezgri Klanjca.

Ukupno je u projekt Centra za posjetitelje u 2020. godini uloženo više od 800 tisuća kuna, a gradonačelnik Klanjca, Zlatko Brlek, rekao je kako, kada je riječ o ulaganjima u zaštitu bogate klanječke kulturne baštine te ulaganjem u nove sadržaje kulturnog turizma 2020.-om godinom mogu biti izuzetno zadovoljni. “Nažalost, mnogobrojne naše planove poremetio je petrinjski potres koji je prouzročio veliku štetu i na našim kulturnim spomenicima. Iz tog su razloga prošle godine prekinute planirane aktivnosti na sljedećoj fazi uređenja Centra za posjetitelje i Kuće europskih himni. Nakon potresa, Ministarstvo kulture RH povuklo je svoju već donesenu odluku o sufinanciranju radova, a gotovo 600 tisuća kuna uloženo je u hitne mjere zaštite potresom oštećene klanječke župne crkve. Ipak, raduje što smo u pandemijskim uvjetima uspjeli organizirati vrlo sadržajno Klanječko kulturno ljeto i druge kulturne manifestacije, završiti jednu fazu rekonstrukcije Spomen parka znamenitih Klanjčana, pripremiti natječajnu dokumentaciju za Fond solidarnosti za stradalu baštinu u Klanjcu te se nadamo da ćemo se polako vratiti u stari ritam ulaganja u kulturu” – pojasnio je gradonačelnik Brlek.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook