Prethodni članak
Sljedeći članak

Najavljena rekonstrukcija: Klanječki trg dobit će sasvim drugačiji izgled

Rekonstrukcija Trga Mira, cjelovita obnova Brozove zgrade i rekonstrukcija stepenica na Prečkom putu, samo su neki od brojnih projekata planiranih u 2024. godini


S dolaskom ljepšeg vremena u Klanjcu se krenulo s uređenjem lokalnih cesta koje su nakon nedavnih bujičnih kiša pretrpjele dosta štete.

– Krenuli smo s raspisivanjem javnih pozivaza one radove koje namjeravamo obaviti odmah, sad na početku sezone radova. Krečemo sa asfaltiranjem nerazvrstanih cesta, za što je raspisan javni poziv. U asfaltiranje nerazvrstanih cesta u ovoj proljetnoj fazi krenuli smo vlastitim sredstvima. Objavljen je i javni poziv za izvođača radova za rekonstrukciju stepenica na Prečkom putu, što bi trebalo biti realizirano u prvoj polovici ove godine. Krečemo sa proširenjem parkirališta ispred pošte u Ulici Lijepe Naše. Središnji povišeni dio biti će uklonjen, te bismo trebali dobiti dvadesetak novih parkirnih mjesta. Budući da je u Klanjcu manjak s parkirnim prostorom, mislim da ćemo situaciju na ovaj način barem malo poboljšati. Raspisan je i javni poziv za izradu projektne dokumentacije za sanaciju klizišta u Zagorskoj ulici, koje ćemo, financirati preko Hrvatskih voda. Krećemo i s redovnim radovima na hortikulturnim uređenjem samog Klanjca što podrazumijeva orezivanje drveća, košnju trave koja je ove godine krenula ranije nego ikad prije – otkrio nam je planove gradonačelnik Brlek za radove koje bi trebali biti realizirani u prvoj polovici godine.


U izradi je i projektna dokumentacija za rekonstrukciju Trga Mira koji bi trebao dobiti sasvim novi izgled.
– U završnoj je fazi izrada projektne dokumentacije, sa ishođenjem građevinske dozvole za rekonstrukciju Trga Mira. Rok za završetak projektne dokumentacije je sredina travnja 2024. godine. rekonstrukcija samog trga je ogroman i skup projekt kojeg namjeravamo prijaviti na neki od natječaja fondova EU. Nova vizura trga biti će sasvim drugačija nego je ova sadašnja. Biti će to trg, u pravom smislu riječi, trg. Promet se preusmjerava uz ulicu Augusta Šenoe prema Domu zdravlja. Dio prema Sudu biti će potpuno zatvoren za promet. Na tom djelu bit će ostavljena mogućnost za smještaj objekata brze prehrane, kafića i slično. Kod samog projektiranja moralo se paziti na jako puno detalja, jer su na samom trgu smještene smještene gradske i županijske ustanove, stambeni objekti, Sud, Dom zdravlja, Hitna pomoć, Policija. Napravljena je urbanističko - participativna studija, odrađene su dvije radionice sa svim dionicima koji svoje urede imaju na Trgu Mira, sa stanarima, te klanječkim udrugama. Na predstavljanju rezultata urbanističko - participativne studije svim građanima Klanjca, građani su od šest ponuđenih, odabrali dvije skice na osnovu kojih se krenulo u izradu projektne dokumentacije.


Jedan od kapitalnih klanječkih projekata je cjelovita obnova Brozove zgrade za što će natječaj biti raspisan ovih dana:
– Nakon završetka konstruktivne obnove Brozove zgrade, Ministarstvo kulture i medija nam je temeljem javnog poziva dodijelilo 740.000 eura za cjelovitu obnovu Brozove zgrade. Temeljem javnog poziva Ministarstva kulture i medija dobili smo 20.000 eura za izradu projektne dokumentacije za obnovu zgrade u kojoj je smješteno Croatia osiguranje, koja se nalazi odmah do knjižnice. Posla je puno, no mislim da ćemo ga odraditi korektno i na vrijeme, no ne propuštamo niti jedan natječaj kako bismo uspjeli dobiti dodatna sredstva – rekao je Brlek.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook