Prethodni članak
Sljedeći članak

Med zagorskim bregima nikul bu Park tradicijskih igračaka

Iza Turističke zajednice Biser Zagorja vrlo je uspješna godina koja je bilježi povećanje broja dolazaka i noćenja, a protekla je u radu na projektima i organizaciji manifestacija, festivala i događanja koja obogaćuju život lokalnog stanovništva, ali i gostiju kojima se pruža prilika da uz gastronomsku ponudu dožive lokalnu kulturu, običaje, tradiciju i zajednicu


Turistička zajednica Biser Zagorja koja objedinjuje tri susjedne, lokalne cjeline, odnosno područja općine Tuhelj, grada Klanjca i općine Veliko Trgovišće nudi mnoštvo senzacija i posebnosti – od turističke i gastro ponude do brojnih manifestacija u obliku književnih i likovnih večeri pa do pučkih veselica, a sve eto uz očuvanje tradicionalnih običaja i to 365 dana u godini. Svatko tko dođe na ovo područje svoj će boravak obogatiti i doživljajem lokalne kulture i zajednice. Kako bi se ponuda još više proširila Biser Zagorja zasukao je rukave i prošle godine realizirao mnoge projekte, a ideja, planova i inovativnosti ne nedostaje ni u ovoj godini u što smo se uvjerili pričajući s direktoricom Turističke zajednice Bisera Zagorja, Tatjanom Petranović Capar.

Brojke

O poželjnoj destinaciji najbolje govori matematika. Naime, ovo je područje u 2023. godini bilježilo bolje rezultate u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Na cjelokupnom je području ukupno ostvareno 182.000 noćenja dok je u 2022. godini ta brojka iznosila 175.000. Lani je evidentirano 72.100 dolazaka dok je u 2022. godini ostvaren 68.131 dolazak. Ono što se ponovno pokazalo nakon korone je povratak ''starih'' gostiju koji su preuzeli veći broj noćenja. U tom su pogledi najjači Slovenci koji su ostvarili 38.000 noćenja, zatim slijede Nijemci, Austrijanci, Poljaci, a polako se povećava broj Talijana i Nizozemaca. Prema strukturi, najviše se noćenja ostvaruje u Tuheljskim Toplica u Hotelu Well, međutim, valja istaknuti kako gosti iz Nizozemske i Danske ostvaraju značajan broj noćenja u kampu Vita. Hrvatski gosti na ovom području, prema postotku, ostaju 2,2 dana dok se strani gosti zadržavaju 2,9 dana. Broj dana povećava se boravkom u kampu gdje gosti ostaju i po 14 dana, ali i boravkom u privatnom smještaju gdje se također zadržavaju duže od 10 dana. Zanimljivo je još napomenuti kako je na području Biser Zagorja aktivan 71 objekt privatnog smještaja koji raspolaže s 297 ležajeva od čega je najviše njih na području općine Tuhelj, u čijoj se blizini nalaze Dubrovčan i Velika Erpenja, dio općine Veliko Trgovišće. Uz to, valja naglasiti da je u prošloj godini niknulo sedam novih, privatnih smještaja i to pretežito objekata visoke kategorije s dodatnim sadržajima. Da iznajmljivači imaju viziju, govori podatak kako čak devet smještaja ima dodatnu kvalifikaciju labelling privatnog smještaja pod imenom True Zagorje home za čiju je realizaciju zadužena Krapinsko – zagorska županija.

Aktivnosti

U prošloj godini ova je Turistička zajednica uspjela krenuti s većim projektima koji su ostvarili financiranje od Hrvatske turističke zajednice. - Pored uređenja, odnosno obilježavanja 120 kilometara biciklističkih ruta koje imamo, uspjeli smo dodatno urediti dva vidikovca Oči Zagorja. Sada ih imamo četiri, a plan nam je realizirati još dva kako bismo zaokružili tu priču. Vidikovci se nalaze pretežiti na rubnim, perifernim dijelovima granica područja i u blizini pješačkih ili biciklističkih staza. Zatim je tu i tematski park koji smo realizirali u suradnji s općinom Veliko Trgovišće, na njihovom teritoriju. Oni su uredili infrastrukturne radove, TZ je uredila instalacije i tako je obilježeno 12 točaka posvećenih osobama iz Hrvatskog zagorja koju su rođeni ili su živjeli na ovom području. Taj park s dodatnim osvjetljenjem je vrlo atraktivan, a nalazi se uz samu cestu, relativno je blizu Tuheljskih Toplica, a Općina Veliko Trgovovišće ove godine računa napraviti i urediti pješačku stazu iz Terma Tuhelj uz samu rijeku Horvatsku. Bit će to staza zdravlja, gdje će se moći dobiti informacija o pravilnom pulsu, istražiti svoju kondiciju i slično. Otvorenje tog parka planira se za proljeće jer još dolazi ozelenjavanje površine pa će onda zasjati punim sjajem. Kada smo kod staza, planiramo i stazu u suradnji s Općinom Tuhelj, iznad Tuheljskih Toplica na Črešnjevec. Bit će staza šumskih bića gdje nam je plan postaviti drvene skulpture šumskih životinja. Napravili bismo i jednu ili dvije točke posvećene terapiji šumom jer mnogi ne znaju što znači šuma i što nam ona donosi. To je drugi setup koji u gradovima ne postoji – ispričala nam je Petranović Capar.

Osim toga, prošle je godine započet projekt audio vodiča s QR kodovima koji će se postaviti na table s osnovnim informacijama kod objekata kako bi posjetitelj dobio više informacija. Audio vodiči bit će dostupni pored hrvatskog i na četiri strana jezika - engleskom, njemačkom, slovenskom i talijanskom. Na taj način, priča nam Petranović Capar, informacije koje se inače trebaju googlati bit će dostupnije. Tu si i klupe koje govore, a posvećene su velikanima - kod Rodne kuće Franje Tuđmana, kod Spomen škole, ispod Dvorca Mihanović, na Velikoj Erpenji, a peta ide će se instalirati u Parku s tematskom stazom u Dubrovčanu kako bi se priča s muzičkim klupama također zaokružila.

Planovi

Turistička zajednica Biser Zagorja lani je, u dogovoru s Općinom Tuhelj, na općinskoj površini pokrenula projekt uređenja Parka tradicijskih igračaka, odnosno umjetnosti njihove izrade što je zaštićena vještina Zagorja, a kao takva je i uvrštena na UNESCO-v popis nematerijalne baštine.

- Htjeli smo urediti jedan komadić zemlje gdje se neće ići u posebnu gradnju nego će se taj dio koristiti za odmor, djeci za igru uz tradicijske igračke u punoj veličini. Od tradicijskih igračaka su zanimljivi avioni, vlakići, kola, konjići... To je napravljeno u punoj veličini. U avion može sjesti dvoje djece, u vagon šestero... Prošle godine izrađene su tri igračke, a ove godine se izrađuje njih još četiri. Udio od TZ-a Biser Zagorja iznosio je 19.000 eura, a ove godine nam je ostalo još 25.000 eura. Ta sredstva nemamo pa su nam potrebna dodatna financiranja, ali vjerujemo da ćemo od HTZ-a uspjeti nastaviti projekt i ove ga godine završiti. Prošle godine smo krenuli i s idejom zagorskih priča koja počiva na obilježavanju lokacija posvećenim velikanima s našeg područja. Radi se proširena stvarnost na temu velikana gdje se skenira QR kod koji otvara priču o životima velikanima, a zanimljivo je i da se na zagorskom jeziku citiraju neke informacije. Biste velikanki i velikana će se pokretati preko mobitela. To su potpuno novi elementi na našem području – otkriva Petranović Capar s kojom smo se u razgovoru dotakli i manifestacija na području Velikog Trgovišća, Tuhlja i Klanjca.

Tako će i u ovoj godini nastaviti Summer Fest Tuhelj koji je pokrenut 2022. godine, tu su i Sajmeni dani, mimohod konja i konjskih zaprega, takmičenja u gulašu i izradi kolača, veliki koncert u Tuhlju, obilježavanje Velike Gospe, večeri Zagorja s tržnicom domaćih proizvoda, Klanjec ArtFest, VT Fest, Zagorje domovini, Zahvala jeseni, Božićni koncerti, a Noćni pohod na Cesargrad je prije koji dan završen, a oduševio je veliki broj posjetitelja.

Valja zaključiti kako ovaj djelić Bajke na dlanu poziva putnike da se izgube u brežuljcima, istraže njegovu kulturnu baštinu na moderan način, opuste se u termalnim vodama i okuse bogatstvo njegove gastronomske ponude i ne samo da oduzima dah svojom ljepotom već i nudi putovanje kroz prošlost, gdje se tradicija prepliće sa suvremenošću, stvarajući jedinstvenu sliku koja ostavlja trajni dojam.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook