Prethodni članak
Sljedeći članak

Klanjčani obilježili godišnjicu rođenja p. Marijana Gajšaka


U četvrtak su kod Velikog raspela na Vidikovcu iznad Klanjca, štovatelji i rođaci p. Marijana Gajšaka paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća obilježili godišnjicu njegova rođenja. Taj isti dan održana je i Sveta Misa zadušnica. Lijevanje i postavljanje velikog raspela 2014. godine organizirao je Ogranak MH  uz 70. godišnjicu rođenja i 20. godišnjicu smrti.

Pater Marijan Gajšak isusovac, kipar, slikar i ekumenist bio je svestrani umjetnik, a o svom stvaralaštvu je napisao: „Riječ Božja u Svetom Pismu neiscrpna je riznica trajne inspiracije u mom umjetničkom radu. Sve živo doživljavam kao neprekidan put prema Kristu, Suncu božanske ljepote, kao muzičku skladbu predivno komponirana himna na temelju Božje stvarateljske moći."

Uz brojne radove koji se nalaze širom zemlje i Europe, malo građana zna da je autor skulpture Sokola koji je postavljen na vrh Sokolske mogile u park-šumi Maksimir. Nakon njegove smrti spomenik je završio akademski kipar prof. Mladen Mikulin. S obzirom da p. Marijan Gajšak ima status znamenitog Klanjčana, a iduće godine navršava se 30 godina od njegove smrti, predloženo je da Grad od Družbe Isusove otkupi izlivenu bistu čiji je autor prof. Mladen Mikulin.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook