Prethodni članak
Sljedeći članak

Klanjčani kao jedini predstavnici iz Hrvatske sudjelovali na konferenciji na Malti

Projekt iz programa Europa za građane pod nazivom „European voices challenging Euroscepticism“


Ovog su se tjedna s Malte vratili predstavnici Grada Klanjca, pročelnik Upravnog odjela Gordan Šoban i predsjednica Gradskog vijeća, Mirjana Smičić Slovenec, gdje su sudjelovali u projektu iz programa Europa za građane pod nazivom „European voices challenging Euroscepticism“.

26 država članica EU
U ovom projektu sudjeluju predstavnici svih 26 država članica Europske unije, a Hrvatsku je predstavljao Grad Klanjec. Ovo je bila druga od ukupno četiri konferencije koje će se održati tijekom ove godine. Održana je na Malti u gradu Valletti u razdoblju od 14. do 16. veljače. – Teme konferencije bile su Migracije – neriješena stvarnost koja hrani euroskeptike. To je jedna od interesantnih tema za Hrvatsku, koja je isto tako suočena s procesom migracije preko teritorija Republike Hrvatske. Jedno vrijeme bio je to za nas veliki problem i postoji velika vjerojatnost da će to opet biti. Sljedeća tema važna za Europu, a time i za Hrvatsku, je borba protiv euroskepticizma, prvenstveno kod mladih ljudi. Bilo je riječi i o programu Erasmus + i odnosu mladih prema Europskoj uniji zatim Programi mobilnosti mladih, moćan alat za borbu protiv stereotipa i euroskepticizma. Sljedeća tema bila je europska solidarnost, tj. volontiranje u Europi, pomaganje drugima te pomaganje samom sebi kroz razne aktivnosti jedinica lokalne samouprave – izvijestio je o konferenciji Gordan Šoban.


Nove mogućnosti prijave na europske fondove
Program sljedećeg dan održan je u Europskoj kući. – Glavna tema bili su programi sljedeće generacije, o kojima je predstavnica Europske komisije s Malte informirala sve sudionike o novim mogućnostima prijave na Europske fondove. Posljednja tema je bila Europski utjecaj na nacionalnu razinu, o promjenama koje donosi sudjelovanje u različitim europskim projektima. Nakon toga smo imali diskusiju u kojoj je sudjelovao član Europskog parlamenta s Malte, kao i jedan predstavnik malteške vlade. Nakon tih prezentacija i diskusije svih sudionika u programu, završio je službeni dio programa – dodao je Šoban. Organizator je organizirao i posjet najvećim kulturnim znamenitostima Malte, tako da su se svi sudionici iz Europske unije mogli upoznati s poviješću, običajima i tradicijom Malte. – Malta je mala i predivna zemlja sa izrazito puno kulturnih znamenitosti i tragova povijesti. Na tako malom prostoru je teško bilo gdje u Europi vidjeti toliko povijesti, tradicije i znamenitosti. Ono što je zanimljivo je prenapučenost Malte budući da ima vjerojatno najveći broj stanovnika po jedinici površine u Europi. Isto tako uspostavljen je izuzetno kvalitetan odnos sa nizom drugih sudionika u projektu te je velika vjerojatnost da će Grad Klanjec u skoroj budućnosti biti pozivan kao partner u nekim novim europskim projektima sudionika ove konferencije – prenio nam je svoje dojmove s Malte pročelnik Šoban.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook