Prethodni članak
Sljedeći članak

Jubilarna 'Zahvala jeseni' vraća se u punom obliku na klanječki Trg, koji će postati Europa u malom

Počeli smo prije 20 godina, skromno, s vinarima na Trgu, a potom je Zahvala jesni prerasla u veliku, respektabilnu manifestaciju, kaže gradonačelnik Brlek


Grad Klanjec i Kulturni centar Klanjec organizatori su tradicionalne trodnevne kulturno-turističke manifestacije 'Zahvala jeseni u Klanjcu 2021.', koja će se ove godine na središnjem gradskom trgu u Klanjcu održati od 1. do 3. listopada, sa željom da u svom obljetničkom 20. izdanju svojim bogatim programom posjetitelje podsjeti na dobra vremena prije pandemije.

Gradonačelnik Zlatko Brlek izrazio je zadovoljstvo što se Klanječke jeseni vraćaju u punom obliku na Trg Antuna Mihanovića. - Ove godine čak imamo četverodnevni program, bit će za svakoga ponešto, a Trg će biti opet Europa u malom, jer kroz projekt Europa za građane imamo partnere iz 7 zemalja, tako da će Klanjec biti ono što je bio prije korone – rekao je Brlek, uputivši poziv svima da dođu na manifestaciju, uz pridržavanje mjera Stožera. – Počeli smo prije 20 godina, skromno, s vinarima na Trgu, a potom je Zahvala jesni prerasla u veliku, respektabilnu manifestaciju – rekao je Brlek.

Snježana Horvatin, ravnateljica Kulturnog centra Klanjec, istaknula je da je prošle godine zbog epidemije održana 19. manifestacija u mnogo manjem obimu. - Drago nam je da se vraćamo sa Zahvalom jeseni u pretpandemijsko ozračje – rekla je Horvatin. Manifestacija počinje u četvrtak kazališnom predstavom Kerekesh Teatra na igralištu NK Klanjec, a glavnina događanja počinje u petak. - Otvaramo programom 'Klanjec moj grad', odlučili smo se za glazbeni program u kojem sviraju svi klanječki muzičari koji sviraju bilo kakav instrument. Imamo okosnicu, KUD i Tamburaški sastav, međutim vjerujem da će svi glazbenici amateri sudjelovati u programu. U subotu počinjemo službeni program u 15 sati, 6. susretom 'Zapjevaj i zapleši u kraju Lijepe naše'. Ove godine gosti dolaze iz Mađarske, Vojvodine, Petrovaradina, mješoviti pjevački zbor iz Bistrice ob Sotli, Ansambl Zabok, domaći kulturni amateri.

U 16 sati je i službeno otvorenje 20. Zahvale jeseni, a u tom dijelu programa će se predstaviti partneri iz Europe za građane, a održat će se i Biciklijada. Najinteresantniji za posjetitelje je večernji subotnji koncert, ove godine je to koncert Nine Badrić, a potom TS Bedem iz Bihaća – predstavila je program Snježana Horvatin.
U nedjeljnom dijelu programa organizira se planinarski pohod, tu je i kazališna predstava za djecu, promenadni koncert Puhačkog orkestra Iliri, koncert Cura iz CEntra.

Na konferenciji za novinare predstavljen je i program aktivnosti Programa Europa za građane – EU Future Challenges – Diversity is our advantage – koji Grad Klanjec u istom terminu realizira s partnerima iz Slovačke, Češke, Mađarske, Austrije, Rumunjske, Srbije, Slovenije i BIH. Grad Klanjec kao vodeći partner sudjeluje u ovom program već peti put i najuspješniji je hrvatski prijavitelj u Mjeri Bratimljenje gradova.

-Tema ove godine je vezana je za europsku budućnost, predstavit ćemo Zeleni plan EU, imat ćemo prezentaciju Nacionalnog parka Una, a sudjelovat će naša Javna ustanova Zagorje zeleno. Odvijat će se aktivnosti vezane uz našu kulturnu razmjenu – rekla je Horvatin.

Ravnateljica OŠ Klanjec Melita Ulama predstavila je i dio programa za učenike osnovnih škola, u koju će se uključiti sudonici programa Europa za građane. – Klanjec je mali gradić, a idućeg će vikenda postati međunarodni grad. Naziv našeg prvog od dva Erasmus projekta je Uz granicu bez granica. Primarni je cilj bi razvoj i modernizacija poučavanja i unapređenje rada škola, a htjeli bismo da naši učenici iz prve ruke upoznaju druge kulture i civilizacije, jezike, i želimo predstaviti našu kulturu, zavidnu klanječku povijest.
Naši učitelji su pripremili niz aktivnosti za našu djecu i sudionike Europe za građane, a počinjemo u petak informatičkom radionicom i predstavljanjem svih zemalja. Tom prigodom su i naši učenici predstaviti našu školu, Klanjec i županiju, a radni jezik će biti engleski. U subotu počinjemo sa sportskim aktivnostima, iz Bihaća dolazi odbojkaški klub, paralelno će se odvijati glazbena i plesna radionica, a na prostiru škole će biti radionica Poštujmo različitosti. U poslijepodnevnim satima na prostoru Klanjca učitelji su pripremili Potragu za blagom. kroz nju će upoznati najveće znamenitosti grada Klanjca, a na cilju ih čekaju nagrade. U nedjelju naša će se profesorica biologije uključiti u pohod na Cesargrad pa će naši učenici i gosti upoznati biljne i žiotinjske vrtse naše Cesarske gore i našeg kraja – predstavila je program Melita Ulama.

 

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook