Prethodni članak
Sljedeći članak

I TEBE SE TIČE: 'Ako u svakoj općini ili gradu barem jedna žena koja trpi nasilje bude ohrabrena da to prijavi, napravili smo veliku stvar'

Kampanja 'I tebe se tiče' danas je nastavljena u Klanjcu


Klanjec je danas bio zadnji u nizu zagorskih gradova koji je ugostio akciju I tebe se tiče, koju Krapinsko – zagorska županija organizira s Domom za žrtve nasilja Novi početak.

Dom za žrtve obiteljskog nasilja u Krapinsko – zagorskoj županiji djeluje 16 mjeseci, a u to vrijeme bilo je 30 upita za smještaj, od čega je realizirano 27. Trenutno je u domu smješteno 6 korisnica odnosno korisnika.

– Očito je iz ovih podataka da je ovakav dom, na žalost, bio potreban i Krapinsko – zagorskoj županiji. U RH svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje. U prošloj godini, na žalost, 14 žena je preminulo od nasilja svojih bliskih članova obitelji ili partnera, u KZŽ prošle godine preminule su iz istog razloga dvije žene, a godinu prije jedna.To sve govori u prilog činjenici da je izuzetno važno informiranje, edukacija i senzibilizacija javnosti da je nasilje neprihvatljiva kategorija, a pogotovo obiteljsko nasilje koje ide na štetu žena i djece – istaknula je ovom prilikom zamjenica župana Jasna Petek.

Kampanja se sastoji od 11 ploča na kojima su ispisane poruke žrtava nasilja, koje motiviraju, ali i hrabre i inspiriraju sve žrtve obiteljskog nasilja da nasilje prijave, a zajednicu potiču da pruži ruku podrške i ne zatvara oči pred nasiljem. - Mi smo ti koji uz tu ruku podrške i ohrabrivanje žrtava nasilja trebamo poslati poruku da nasilje treba prijaviti i da sve žrtve obiteljskog nasilja trebaju dobiti priliku za novi početak – zaključila je Petek.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek rekao je da je ova kampanja za svaku pohvalu. - Nasilje je prisutno oko svih nas, od njega ne treba bježati, treba se suočiti s njim i zato su te ploče i poruke u svakom slučaju početak senzibiliteta s tim žrtvama. Ako te ploče postignu bar to da će jedna žena koja trpi nasilje i šuti biti ohrabrena da to prijavi, to je zaista onda već jako puno – rekao je Brlek.

Župan Željko Kolar rekao je da je poruka uvijek ista - želimo društvo s nultom tolerancijom prema svakom obliku nasilja. - Osim naše sigurne kuće i nas kao Županije, imamo i trećeg partnera u projektu, a to su mediji koji nas kontinuirano prate po gradovima. Poruka koju prenosimo od žena koje su na žalost na svojoj koži iskusile nasilje, ne bi doprla do toliko velikog broja ljudi i akcija ne bi imala takav doseg i tako snažnu poruku da nemamo podršku medija. Stoga hvala na tome što ste prepoznali trenutak kada je potrebno biti na pravoj strani, da ohrabrimo žene da prijavljuju nasilje u obitelji – zahvalio je župan medijima na podršci akcije. Župan je dodao da će kampanja obići sve 32 jedinice lokalne samouprave. - Nećemo odustati, ako u svakoj općini ili gradu barem jednu ženu koja trpi nasilje u obitelji motiviramo da prijavi i da počne novi život dostojan čovjeka, bez nasilja, u miru, obiteljskom okruženju sa svojom djecom, onda smo napravili veliku stvar –zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook