Prethodni članak
Sljedeći članak

Dva zagorska grada u top deset su hrvatskih gradova po izdvajanju za novorođene


Za rodiljne naknade i potpore novorođenčadi u 2021. godini najviše su iz svojih proračuna, odnosno, per capita izdvojili slavonski gradovi Belišće i Otok, javlja portal gradonačelnik.hr.

Depopulacija je jedan od najvećih nacionalnih izazova s kojim se suočavaju mnoge europske zemlje, tako i Hrvatska. Prema podacima EU parlamenta, razloga za to je nekoliko; odljev mozgova (budući da slabije razvijeni dijelovi kontinenta gube visokokvalificirano stanovništvo), jaz između urbanih i ruralnih područja (s obzirom da većina europskog stanovništva živi u urbanim područjima) te starenje stanovništva (jer zbog dužeg životnog vijeka predviđa se da će do 2070. godine 30,3 posto stanovništva imati preko 65 godina dok je primjerice u 2019. godine toliku dob imalo 20,3 posto). Prema istom izvoru, prvo prirodno smanjenje broja stanovnika u EU zabilježeno je 2015. godine, a očekuje se nastavak tog trenda.

U kontekstu demografskih mjera, portal gradonačelnik.hr ustanovio je kako samo tri grada u Hrvatskoj izdvajaju preko jedan posto svog budžeta za porodiljne naknade i potpore za novorođenčad, a sva tri su slavonska.

Na prvom mjestu, prema izdvajanju za porodiljne naknade i opremu za novorođenčad iz gradskog proračuna, smjestio se Grad Otok s 1,05 posto izdvojenih sredstava. Slijedi ga Belišće s 1,04 posto te Đakovo s 1,01 posto udjela. Između 0,92 posto i 0,75 posto gradskog budžeta za ovu su namjenu izdvojili  još i Metković, Stari Grad, Vrlika, Supetar, Klanjec, Drniš i Pregrada što ih uvrštava među deset najbolje rangiranih gradova.

 

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook