Prethodni članak
Sljedeći članak

KREĆE BUNA! Ove subote doživite Noćni pohod na Cesargrad uz hrpu novih sadržaja!


Napadom na utvrdu Cesargrad 1573. godine, a pod zapovjedništvom Ilije Gregorića započela je Seljačka buna. Bila je to noć s 27. na 28. siječnja 1573. godine kada je, nakon uspješnog osvajanja i spaljivanja utvrde Cesargrad 29. siječnja, Gregorićeva vojska uz podršku slovenskih seljaka zauzela utvrdu Kunšperg i nastavila s borbama i napadima na susjedne slovenske dvorce i utvrde. Gregorićevi loše naoružani goloruki seljaci poraženi su u bitci kod Šempetra. Kako bi taj dio povijesti bio adekvatno valoriziran prošle je godine organiziran prvi Noćni pohod na Cesargradsku goru - na stoljećima zanemarenoj i zubu vremena prepuštenoj utvrdi Cesargrad.

Da nedirnuta priroda Cesarske gore, Cesargrad i planinarski dom predstavljaju značajan potencijal za dopunu turističke ponude prepoznalo je Hrvatsko planinarsko društvo Cesargrad koje i ove godine u suradnji s Turističkom zajednicom Biser Zagorja, s Družbom vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Kulturnim centrom Klanjec i uz potporu Krapinsko - zagorske županije i Grada Klanjca organizira Noćni pohod. Program u Klanjcu započinje u 17 sati na Trgu Antuna Mihanovića, a nakon puntanja na čelu sa seljačkim vođom Gregorićem, oko 18 sati krenut će se s bakljama u rukama u noćni pohod prema utvrdi Cesargrad. Detalji ovogodišnje manifestacije na području grada Klanjca prezentirani su na konferenciji za medije.

Dugogodišnja inicijativa

Župan i predsjednik Turističke zajednice Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar izrazio je veliko zadovoljstvo što je Županija dio Noćnog pohoda jer, kako je i sam priznao, prošle godine nije ni znao da će se manifestacija održati. Dodao je kako se godinama o takvoj inicijativi razmišljalo pa je čestitke uputio Planinarskom društvu na inicijativi, ali i na činjenici da je već prošlogodišnje događanje privuklo veliki broj posjetitelja što je bilo iznenađenje.

- Bitka na Cesargradu je pobjednička sa seljačke strane. Uspjelo se osvojiti grad, spaliti ga i to je bilo veliko ohrabrenje za nastavak bune. Nažalost, završilo je kako je završilo. Buna je pobjednički počela, e sad ne znam što je Nikola tamo u Stubici poslije radio da završilo kako je završilo. Stubica je već kultna po organizaciji Seljačke bune gdje se okupi 20.000 posjetitelja u jednom danu, a mi na Cesargradu ni ne možemo primiti toliki broj posjetitelja. Međutim, Cesargrad ima posebno značenje kod nas Klanjčana, mi živimo čitavu godinu s njim pa velikog srca i volje pozivamo sve na drugi Noćni pohod jer - bit će značajno više sadržaja, dodatne ponude i vjerujem da će se posjetitelji ove godine duže zadržati upravo zbog bogatijeg programa – zaključio je Kolar i dodao kako svatko tko dođe neće požaliti.

Gradonačelnik Klanjca i predsjednik Turističke zajednice Biser Zagorja Zlatko Brlek podsjetio je kako je prvi Noćni pohod organiziran na inicijativu Hrvatskog planinarskog društva Cesargrad uz potporu Kulturnog centra i TZ-a Biser Zagorja, ali i da mu je, kao i županu, veliko zadovoljstvo što se ove godine uključila i Krapinsko - zagorska županija.

- Zbog toga ove godine našu ponudu možemo i proširiti, a siguran sam da će u budućnosti ovo biti naš novi turistički proizvod koji će svake godine biti bogatiji. Pozivam sve da nam se pridruže jer Buna počinje na Cesargradu – poručio je Brlek.

Direktorica Turističke zajednice Biser Zagorja Tatjana Petranović Capar poentirala je kako je početak godine idealan za organizaciju ovakvog događanja, budući da je siječanj karakteristično nešto "siromašniji" što se tiče manifestacija.

- Bit će to Noćni pohod pod bakljama, ugodna noćna šetnja od 40-ak minuta. Sama gora, odnosno sam Cesargrad dio je turističke ponude TZ-a Biser Zagorja. Imamo nekoliko markiranih staza, a izgradili smo i vidikovac Oči Zagorja koji se nalazi neposredno uz goru što je zgodan detalj. Sama bitka, odnosno uprizorenje, bit će simpatičan prikaz događanja otprije 451 godinu – rekla je Petranović Capar.

Noviteti

Predsjednica Hrvatskog planinarskog društva Cesargrad Sanja Smolčić se pak prisjetila kako je prošlogodišnji Noćni pohod bio posjećen i više nego što se očekivalo pa se već tada samo po sebi nametnulo da se događaj ponovi. Uz dobru organizaciju, ovo će postati tradicija.

- Ovogodišnji Noćni pohod je i u godini kada obilježavamo 150 godina organiziranog planinarenja u Hrvatskoj tako da je i ovaj pohod uvršten u program '150 izleta za 150 izleta'. Samo događanje će se organizirati na dvije lokacije, na trgu Antuna Mihanovića u Klanjcu te na Cesargradu, prema kojem ćemo krenuti oko 18 sati. Nakon uprizorenja bitke slijedi druženje za sve posjetitelje kod planinarskog doma – najavila je Smolčić i dodala da je sama staza lagana za rekreativce, ali i za djecu i starije osobe.

Ravnateljica Kulturnog centra Klanjec, Snježana Horvatin, podsjetila je kako je ovogodišnji pohod na Cesargrad obećanje dano prošle godine kada je obilježena 450. obljetnica od bune što je, vjeruje, kod posjetitelja probudilo zadovoljstvo, a najavila je i nove sadržaje.

- Sigurni smo da se dobar glas proširio i nadamo se još većem broju posjetitelja nego lani. Ovogodišnji događaj započinje u 17 sati na Trgu Antuna Mihanovića. U tom programu ćemo do početka pohoda i kretanja pobunjene kolone prema utvrdi Cesargrad razveseliti najmlađe s iznenađenjima. U goste nam dolazi krasna umjetnička organizacija koja se bavi cirkusom, a za našu prigodu na starom sajmištu uprizorit će se srednjovjekovni način zabave. Pripremamo vatreni show sa žonglerima, a onda nam slijedi ono najvažnije. Moram reći, bit će tu i prigodna gastronomska ponuda koju priprema naše Dobrovoljno vatrogasno društvo – rekla je Horvatin.

Zbog svega navedenog nemojte propustiti ovo prisjećanje na najpoznatiju pobunu malog čovjeka za pravicu u našim krajevima! Jer BUNA TRAJE!

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook