Prethodni članak
Sljedeći članak

Budući klanječki kipari iz dokumentarnog filma 'Kako smo zavoljeli kiparstvo'

Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu i ove godine sudjeluje u 25. edukativnoj muzejskoj akciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva koja je organizirana povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja


Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu i ove godine sudjeluje u 25. edukativnoj muzejskoj akciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva koja je organizirana povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja. Ove godine tema akcije je "Ljubav", pa su tako u Galeriji izradili dokumentarni video. "Kako smo zavoljeli kiparstvo" je dokumentarni film muzejske pedagoginje Petre Šoltić, u kojem klanječki osnovci – sudionici likovnih radionica i grupne izložbe "Budući klanječki kipari izlažu" – govore o svojim iskustvima i dojmovima te prepričavaju kako su zavoljeli kiparstvo.

Svoj stil rada

– Snimili smo intervju s mladim jedanaestogodišnjacima iz Klanjca i okolice, koji su višegodišnji polaznici naših besplatnih radionica u Studiju, gdje pokazujemo mladim znatiželjnim polaznicima kako izgleda kiparstvu u praksi: modeliranje, lijevanje u gipsu, postavljanje izložbe. Imamo djecu koja su ovdje od svoje osme godine. Na neki način oni su već iskusni kipari, s izložbom „Budući klanječki kipari izlažu “ iza sebe, a ovaj dokumentarni film se na nadovezuje na izložbu. U filmu su mladi kipari sjeli pred kameru sa svojom skulpturom i pričali o svojim stavovima o kiparstvu, kako su zavoljeli kiparstvo i kako se zabavljaju izrađujući radove – ukratko je opisala autorica svoj film. Na pitanje, namjerava se li tko od mladih klanječkih kipara baviti kao kiparskim pozivom, Petra Šoltić odgovara: – Iako ih nazivamo „budućim“ kiparima, doživljavam ih kao kipare jer imaju razvijane stavove i svoj stil rada. Otvorena je mogućnost da nastave u tom smjeru, iako je i ovo je dobra vježba za djecu da uče kako razviti kreativnost i samopouzdanje i izgraditi se kao osobe – zaključila je Šoltić. Video uradak je dostupan na stranicama Galerije, na facebook stranicama „Likovne radionice u Studiju“, i You Tube kanalu „Likovne radionice u muzeju“ gdje uz ovaj 15 minutni film možete pogledati i druge video priloge.

 

Obilježavanje Dana muzeja

– Video se veže uz edukativno - muzejsku akciju povodom Dana muzeja, koji je ove godine dosta izazovan, pa je većina stvari realizirana u virtualnom okruženju. Srećom mi smo se dobro prilagodili snimanjem i plasiranjem dokumentarnog filma na mrežu – rekla je Petra Šoltić. Uz video, u Studiju Galerije Antuna Augustinčića, može se i pogledati njihova ponovljena izložba skulptura od gipsa i terakote: portrete, autoportrete, ali i stilizirane i apstraktne skulpture.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook