Prethodni članak
Sljedeći članak

'Nepravedno smo zakinuti, gradit ćemo vrtić sami!'

Iako su brojni gradovi i općine na natječaju kroz mjeru 7.4.1. dobili sredstva za dogradnju ili proširenje vrtića, Općina Bedekovčina i nakon prepravljanja i dopune dokumentacije je odbijena. Vrtić će ipak morati krenuti graditi i to vlastitim sredstvima jer im nedostaje kapaciteta

  • Ovako će izgledati bedekovčanski vrtić nakon proširenja

    Ovako će izgledati bedekovčanski vrtić nakon proširenja


Krajem prošle godine zagorske gradove i općine razveselile su vijesti o dobivenim sredstvima za, ili izgradnju novih ili dogradnju postojećih vrtića. Novac su od ministarstva tada dobili Mihovljan, Mače, Lobor, Budinščina, Gornja Stubica, Sv. Križ Začretje, Tuhelj, Đurmanec, Marija Bistrica, Klanjec, Zlatar i Oroslavje. Rečeno je tada kako je dokumentacija za bedekovčanski vrtić, odnosno njegovu dogradnju, još uvijek u obradi. Krajem veljače za Općinu Bedekovčina stigao je hladan tuš – njihov je zahtjev, kao i tražena popratna dokumenatcija, odbijen.

Nezadovoljni obrazloženjem

Načelnik Općine Bedekovčine Darko Ban nezadovoljan je ovakvom odlukom, ali i obrazloženjem koje su dobili.

- Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 8. siječnja donijela je Odluku o odbijanju Zahtjeva za potporu Općine Bedekovčina za projekt rekonstrukcije Dječjeg vrtića uz obrazloženje da je ukupna vrijednost projekta veća od najviše dopuštene ukupne vrijednosti projekta budući da je temeljem podataka iz Glavnog projekta zaključila da ukupna procijenjena vrijednost izvorno prijavljenog projekta iznosi 9.868.750,00 kn, a kada se navedenom iznosu pribroji iznos općih troškova iz tablice troškova i izračunate potpore od 770.625,00 kuna, Agencija je bila mišljenja da ukupna vrijednost prijavljenog projekta iznosi 10.639.375,00 kuna, što je više od najviše dopuštene vrijednosti projekta od 1.250.000 eura odnosno 9.300.000,00 kuna - objasnio nam je Ban te rekao kako su odmah poslali i prigovor na takvu odluku uz obrazloženje kako su ispunili sve uvjete i kriterije.

Kako ističe načelnik, Općina je u prigovoru navela kako je člankom 17. Pravilnika o obveznom sadržaju i opremanju projekta propisano da Glavni projekt treba sadržavati procjenu troškova gradnje te da je riječ o aproksimativnoj procjeni troškova gradnje za svaki pojedini dio projekta koji se iskazuje zbirno u sklopu mape 1 arhitektonskog projekta, a koji služi za obračun upravnih pristojbi te može odstupati i do +/- 30%. U to, Općina je još detaljno na nekoliko stranica prigovora obrazložila zašto smatra da je Agencija odluku temeljila na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju te uz prigovor priložila potrebnu dokumentaciju od 150 stranica, međutim, Povjerenstvo za odlučivanje o prigovoru uopće nije uzelo u razmatranje dokaze koje je Općina dostavila uz prigovor, što su naveli i u obrazloženju svoje odluke. – Isto je tako zanimljivo da smo mi odluku o odbijanju primili 25. veljače putem Agroneta, a navedeno je kako je ona donesena 1. veljače što bi značilo da je Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju trebalo više od tri tjedna da obavi posao za koji je potrebno 10 minuta.

Općina Bedekovčina morat će proširenje vrtića realizirati vlastitim sredstvima

Općinski načelnik Darko Ban ističe i kako Općina Bedekovčina smatra da je mišljenje Agencije o prekoračenju najviše dopuštene vrijednosti projekta temeljeno na subjektivnom, neargumentiranom te dokazima nepotkrijepljenom mišljenju.

Problem s projektima

Na pitanje smatra li da je Bedekovčina nepravedno ostala bez državnih novaca za proširenje vrtića, načelnik Ban rekao je kako, ako su uistinu istinite najave da će se s jedinicama lokalne samouprave potpisivati aneksi ugovora o dodjeli sredstava te će se jedinicama lokalne samouprave kojima su projekti odobreni dozvoliti da razliku sredstava iznad iznosa dozvoljenog natječajem financiraju iz vlastitih sredstava, može se reći da je Općina dovedena u nepovoljan položaj samo zbog toga što je prilikom prijave projekta prikazala realne troškove rekonstrukcije Dječjeg vrtića, upravo svjesna činjenice kako je to nužno zbog uspješne provedbe postupka javne nabave za odabir izvođača radova koji bi kasnije uslijedio.

- Da smo prikazivali vrlo niske troškove izvođenja radova, Agencija ne bi, prema metodologiji zbog koje nas je odbila, došla do iznosa zbog kojeg tvrdi da je Općina prekoračila vrijednost projekta. Međutim, u fazi prijave projektnog prijedloga, troškove smo željeli prikazati realno kako ne bi bilo dovedeni u situaciju da po dobivanju projekta, projekt ne možemo provesti zbog toga što niti jedan izvođač ne bi želio po takvim niskim cijenama izvoditi radove rekonstrukcije Dječjeg vrtića – ispričao je načelnik. Ovakva negativna odluka je, smatra, samo još jedna u nizu nelogičnosti s kojima se Općina suočava zadnjih godinu dana prilikom prijave na projekte.

- I mamo slučaj u kojem je Općina projekt usmjeren poboljšanju usluga za djecu s poteškoćama u razvoju na području Općine, prijavila još u lipnju prošle godine, a do danas, znači nakon 9 mjeseci, još nije odlučeno o navedenom projektnom prijedlogu. Također, Općina je još u prosincu prošle godine podnijela prigovor na odluku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, vezano na projekt energetske obnove zgrade Stare škole kod Crkve Svete Barbare te o prigovoru ni nakon 3 mjeseca još nije odlučeno, a u Uputama za prijavitelje pisalo je da je nadležno tijelo dužno odlučiti o prigovoru u roku od 30 radnih dana od dana zaprimanja prigovora, što je rok koji je istekao u siječnju ove godine. Jednako je i s Javnim poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu. Općina Bedekovčina našla se listi odbijenih programa, bez ikakvog obrazloženja, iako je ispunjavala, ne samo sve formalne uvjete natječaja, nego i svih 5 kriterija koji su bili navedeni u pozivu, a prema kojima je trebala ostvariti prednost. Općina je podnijela prigovor Ministarstvu, a o njemu još niti nakon više od mjesec dana, nije odlučeno – naveo je bedekovčanski načelnik neke primjere u kojima smatra da su zakinuti. No, mnogo vremena za žalovanje Općina nema, a proširenje vrtića potreba je koju će morati realizirati vlastitim sredstvima.

- Općina je već krenula s pripremom dokumentacije za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole za fazno građenje, te će se s pripremnim radnjama na rekonstrukciji dječjeg vrtića započeti već ove godine, a u 2021. godini planira se započeti s korištenjem dijela novih kapaciteta rekonstruiranog vrtića što se će financirati iz Općinskog proračuna i drugih sredstava financiranja – rekao je Ban.

Više sreće nakon uložene žalbe imala je Općina Jesenje. Njihov je projekt, nakon odluke o odbijanju, vraćen na ponovni postupak zbog problema kod administrativne kontrole te im je naposljetku dodijeljeno 7.412.500 kuna. Vrtić će se graditi na novoformiranoj građevnoj čestici pored OŠ Jesenje koja je ustupila zemljište. Prema projektu predviđene su tri mješovite odgojno–obrazovne skupine u redovitom programu; jedna jaslička skupina u dobi od 12 – 36 mjeseci u kojoj maksimalni broj djece smije biti 12 te dvije vrtićke skupine u dobi od tri godine do polaska u školu u kojoj smije po grupi biti najviše dvadesetoro djece. Kapacitet vrtića je 52 djece, a vrtić će imati ukupnu bruto površinu 769,98 m2.

Ovako će izgledati jesejanski vrtić

Još članaka iz "Jesenje"

Facebook

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb uočena je životinja (srna) na čvoru OŠTROVICA. Molimo korisnike za dodatan oprez.  Zbog bure na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse n...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program