Prethodni članak
Sljedeći članak

HVALEVRIJEDNA SURADNJA: Radost prirode OPG Sojč i Udruga distrofičara Krapina pokrenuli zajednički projekt izrade i prodaje poklon paketa

Dio sredstava od prodanih poklona OPG – a ići će za ljetnu rehabilitaciju članova Udruge distrofičara Krapina, koja za njih ima neprocjenjivu vrijednost


Mišićna distrofija neizlječiva je bolest, jedino što pomaže boljoj funkciji mišića je rehabilitacija. Za oboljele je bitno da kontinuirano vježbaju, a ljetna rehabilitacija, odnosno more – za njih je nešto neprocjenjivo. Zato od 2018. godine članovi Udruge distrofičara Krapina, koja okuplja osobe koje boluju od mišićne distrofije i srodnih neuromuskularnih bolesti s područja Krapinsko – zagorske županije, odlaze na ljetnu rehabilitaciju Centar M.A.R.E. u Rovinj, koji je prilagođen za osobe s invaliditetom.

- Ući u more, vježbati u moru, raditi pokrete koje inače ne možemo napraviti, raditi korake u moru, a inače ih ne možemo, to za nas strašno puno znači. S obzirom da mnogi naši članovi imaju i respiratorne probleme i teškoće s disanjem, i sam taj zrak i vježbe disanja su tamo nepocjenjive za nas – dočarala nam je značenje ljetne rehabilitacije za članove udruge njezina predsjednica Mirjana Janžek. Naravno, problem su kao i uvijek financije. - Jedan dio sredstava dobivamo kroz projekt Krapinsko – zagorske županije, 40 posto, dio kroz projekt Grada Krapine, dio kroz projekt Općine Jesenje, a imali smo sreću prošle godine pa smo imali jednu nogometnu humanitarnu utakmicu gdje su se skupila sredstva za rehabilitaciju. Za ostalo, ako nam fali, a uvijek fali, šaljemo zamolbe firmama, a isto tako prodajemo naše radove, izrađene na kreativnim radionicama, i tako prikupimo određena sredstva – kaže Mirjana.

A upravo ova ljetna rehabilitacija pokrenula je jednu lijepu priču, koja dokazuje da još ima dobrih ljudi, priču o suradnji OPG – a Radost prirode Kristijana Sojča iz Oroslavja i Udruge distrofičara Krapina. Naime, Kristijan Sojč koordinator je udruge Centar M.A.R.E iz Rovinja, pa je tu krenula komunikacija s Udrugom. – Kristijan nam je odlučio pomoći kroz svoj OPG. Pošto zna koliko je nama rehabilitacija bitna i koliko kroz cijelu godinu tražimo sredstva da bismo je proveli, došao je na ideju da mi izrađujemo naše ručne radove koji bi se našli u poklon paketu njegovog OPG – a i te poklone i zajednički ponudimo našim i njegovim suradnicima te lokalnoj zajednici, a dio sredstava od tih prodanih poklona ići će za našu ljetnu rehabilitaciju – pojašnjava Mirjana.

Proizvodi koji se nude u poklon paketu OPG – a Radost prirode su namaz od lješnjaka, jabučni ocat, med i ginko, ulje gospine trave – kantarion, koloidno ionsko srebro te sok, sirup, čaj, liker i vino od aronije. – Poklon pakete zapravo kombiniraju naši kupci, a prema njihovoj želji pakiramo ih u prigodne poklon kutije i distavljamo na želejnu lokaciju. Ove godine sastavni dio paketa je i suvenir izrađen od strane članova UDK. Udruzi je namijenjena petina ukupnog prihoda od prodaje poklon paketa – kaže nam Kristijan Sojč. Prve narudžbe već postoje, a primaju se do 1. prosinca kako bi se poklon paketi stigli isporučiti na vrijeme. - Stalni kupci vole raditi s nama jer znaju da su proizvodi potpuno prirodni, a postupak odabira i narudžbe se svodi na svega par minuta i sve ostalo prepuštaju nama – kaže Sojč.

Za udrugu ima samo riječi hvale. – Oduševili su me zajedništvom i energijom koju šire. Djeluju kao jedna skladna zajednica u kojoj svatko odrađuje dio posla i sve savršeno funkcionira. Inače sam aktivan u nekoliko udruga i vjerujem da je civilno društvo zadnja crta obrane humanosti, empatije i čovjekoljublja, tako da svaka udruga koja radi za opće dobro ima moje simpatije, a ova udruga treba biti primjer ostalima. Kako članove UDK-a poznajem od prije i znam da teško dolaze do sredstava za ljetnu rehabilitaciju, suradnja je bila logičan slijed – pojasnio je svoju gestu Kristijan Sojč. Članove Udruge distrofičara posjetili smo na jednoj od radionica, s kojih će do početka prosinca iznjedriti unikatni ručni radovi.

- Kristijan je napravio jako lijepu stvar za nas i ta njegova volja i želja da uđe u tako nešto za nas je neprocjenjiva. Iznimno smo mu zahvalni na tome, jer u današnje vrijeme, da vam čovjek sam dođe i ponudi takvu vrstu pomoći, odrekne se dijela svog prihoda, je danas je zaista rijetkost, možda se čini čak nemoguće. Osobno smo ga upoznali tek prije koji mjesec dana, kada je došao na naše druženje i tada je našim članovima poklonio puno svojih proizvoda kako bi stekli bolji imunitet u ovom teškom vremenu korone – ganuta je Mirjana.

Još članaka iz "Jesenje"

Facebook