Prethodni članak
Sljedeći članak

U obrazovanje u prošloj godini KZŽ uložila 98,1 milijun kuna, a ove godine planira više od 114 milijuna kuna

Dva ključna projekta Centar kompetentnosti i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku i Znanstveno – edukacijski zabavni centar u Stubičkom Golubovcu, promijenit će sliku obrazovnog sustava na području naše županije, rekao je župan Kolar


U OŠ Viktora Kovačića u Humu na Sutli održana je konferencija za novinare na temu ulaganja u obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu.

Na početku konferencije školu je predstavila ravnateljica Biserka Špiljak, istaknuvši da je i učenike i nastavnike silno razveselio projekt energetske obnove zgrade matične škole.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec izdvojila je značajnija ulaganja u obrazovanje. 535 tisuća kuna KZŽ je izdvojila u prošloj godini za nagrade za učenike i mentore, a 1,3 milijuna kuna za učeničke i studentske stipendije. S 12,5 % sufinancira se prijevoz učenika srednjih škola, a u suradnji s JLS sufinancira se 50 % za radne bilježnice osnovnoškolaca. - Iznosom od 780 tisuća kuna podupiremo rad institucija visokoškolskog obrazovanja, odvajamo sredstva za pomoć učenicima s teškoćama u razvoju, u iznosu od 400 tisuća kuna, s 200 tisuća kuna podupiremo rad s nadarenim učenicima, sudjelujemo u financiranju programa predškolskog odgoja i obrazovanja s 215 tisuća kuna – rekla je Smičić Slovenec, te, među ostalim, izdvojila i projekte Lumen, koji je završen i Baltazar, Zalogajček, Shema školskog voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te Školski medni dan. Za kulturu, šport i tehnička kultura osigurano je 4,3 milijuna kuna. – Veliki dio sredstava vezan je za program javnih potreba u kulturi, 885 tisuća kuna, a podijeljena su u tri najvažnija područja - manifestacije, izdavaštvo i spomenička baština. Sa 450 tisuća kuna za manifestacije financirana su 63 projekta, sa 135 tisuća za izdavaštvo 24 projekta, a s 300 tisuća za spomeničku baštinu 24 projekta. Imamo tri udruge koje su direktno finacnirane našim sredstvima, to su ZAKUD, Kajkaviana i Povijesna postrojba KZŽ. Financiramo izgradnju sakralnih objekata, lani smo dali 500 tisuća kuna za svetište u Mariji Bistrici, crkvu u Poznanovcu i Stubičkim Toplicama, 150 tisuća za izgradnju Spomen kuće Rudolfa Perešina, Hižu zagorskih štrukli 250 tisuća, Kuću Janka Leskovara 200 tisuća kuna – istaknula je pročelnica. Ukupno je za obrazovanje uloženo 98,1 milijun kuna, a za kulturu, šport i tehničku kulturu 4,3 milijuna kuna. Od sporta najviše sredstva, milijun i 60 tisuća kuna, namijenjeno je Športskoj zajednici KZŽ, i županijskom Školskom sportskom savezu, a Zajednici tehničke kulture 70 tisuća kuna.

Investicijska ulaganja u škole 2019. godine iznosila su ukupno 3 milijuna kuna. Kapitalna ulaganja u škole odnosno višegodišnji projekti iznose ukupno 110.346.029 kuna. Završeni su projekti energetske obnove OŠ Zabok, OŠ Pregrada, OŠ Hum na sutli i sporske dvorane OŠ Đurmanec, u ukupnom iznosu 33,7 milijuna kuna. U provedbi su projekti energetske obnove OŠ Gornja Stubica, Kumrovec, Đurmanec, Konjščina, te srednjih škola Konjščina i Bedekovčina, u ukupnom iznsou 41 milijun kuna, kao i izgradnja školske sportske dvorane OŠ Zlatar Bistrica, PŠ Hrašćina i opremanje te dvorane, u ukupnom iznosu od 35,4 milijuna kuna. U 2020. godini u obrazovanje će se uložiti 114,1 milijun kuna, što čini 46,2 % proračuna, a u kulturu, šport i tehničku kulturu 5,3 milijuna kuna.

- Mi smo u naših 8 škola sanirali krovišta u vrijednostu nešto manjoj od 1 milijun kuna, u 9 škola sanirali smo sanitarije u vrijednosti 334.666,96 kuna. Kontinuirano tijekom cijele godine radimo na poboljšavanju uvijeta u našim školama vezanim za uređenje učionica u koje je izdvojeno 419.300,00 kuna i u izmjene stolarije 115.230,39 kuna. Što se tiče izdvajanja u opremanje škola, koja su vezana za opremanje školske kuhinje, za sredstva i pomagala u nastavi, strojevi za strukovne škole i dr., u to područje je izdvojeno nešto manje od 250 tisuća kuna. Veliki naglasak stavili smo na podruje razvoja športa u našim školama pa tako smo asfaltirali i uredili školska igrališta u iznosu od 187.960,00 kuna i za kupnju zemljišta za izgradnju sportske dvorane u Oroslavju 98 tisuća kuna - pojasnila je zamjenica župana Jasna Petek i dodala da, što se tiče Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, projekt je prošle godine prijavljen na Ministarstvo znanosti i dobivena su bespovratna sredstva u iznosu od 30 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta investicije je nešto više od 35 milijuna kuna. Ono što je u tijeku je razmatranje prijave i za soft aktivnosti od 68 milijuna kuna prijavljenih na Ministarstvo turizma. Cjelokupni projekt vrijedan 100 milijuna kuna.

Župan Željko Kolar istaknuo je da su novci uloženi u projekte raspoređeni na sve segmente školstva. – Nismo ulagali samo u zgrade, jednako bitno je da smo pratili edukaciju učitelja i profesora, posebnu pažnju posvećivali djeci s posebnim potrebama, kao i darovitima, a kroz sustav stipendiranja vodili smo opet brigu o nadarenima, o onima kojima bi socijalni status mogao ugoziti obrazovanje te oko deficitarnih zanimanja, koja treba cijeniti. Svako dijete koje je upisalo deficitarna zanimanja je dobilo stipendiju i pratimo ga do kraja školovanja – rekao je župan, a kao dva ključna projekta izdvojio je Centar kompetentnosti i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku i Znanstveno – edukacijski zabavni centar u Stubičkom Golubovcu. – To će promijeniti sliku obrazovnog sustava na području naše županije i pozicionirati nas kao regionalnog lidera u tim događanjima – istaknuo je župan Kolar.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook

IZVANREDNE OBAVIJESTI:  -životinja (uočena je srna) na čvoru VARAŽDINSKE TOPLICE. Molimo korisnike za dodatan oprez.  -životinja (uočen je pas) na autocesti A1 ispred odmorišta ZIR. Molimo korisnike za dodatan oprez.  Zbog vjetra d...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program